Exposities in Friese kerken

De stichting Alde Fryske Tsjerken, dit jaar 50 jaar jong, heeft tot dusver veel activiteiten af moeten gelasten in verband met de uitbraak van het coronavirus. Toch gaan deze zomer tal van kerkdeuren open voor bezoekers. Zo zijn in diverse godshuizen in Friesland exposities te bewonderen.

In de Bonifatiuskerk in Ter Idzard bijvoorbeeld, waar Berend Hogeling open atelier houdt. De kunstenaar is ook daadwerkelijk aan het schilderen en wil zijn werk graag toelichten.

Miniatuurkerkjes

Liefhebbers zijn verder welkom in het kerkje van Ferwoude, waar een groot aantal miniatuurkerkjes van lucifershoutjes staat uitgestald.

Ook de Mariakerk in Bears is een bezoekje waard. Niet alleen voor de naastgelegen reconstructie van Uniastate maar ook om de tentoonstelling van leerkunstenares Ine van den Horn te bezichtigen.

In Raard (NOF) houdt de Leeuwarder kunstenaar Paul Andringa open atelier. Eenieder kan een bijdrage leveren aan het community-art kunstwerk Loving you, losing you.

In Britsum staan diverse exposities gepland. Verder zijn er fresco’s en het pas gerestaureerde Hardorff-orgel te bewonderen. Dat geldt eveneens voor de mozaïeken en schilderkunst in de Sint Hippolytuskerk te Olterterp van Janet Holtrop en Angelien Geerligs.

Groate Kerk

Zoals gebruikelijk biedt ook de Groate Kerk in Sint Jacobiparochie het nodige aan tentoonstellingen. Deze keer zijn dat Art-Quilts van Eke Krug, luciferkerken van Frits Jansen en foto’s, kaarten en teksten over Sint Jacobus en de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela.

Ter compensatie van het gemis aan activiteiten in de Dorpskerk Huizum worden daar zogenoemde corona-rondjes gehouden: rondleidingen rond de kerk, lekker in de buitenlucht.

Data en tijdstippen van voornoemde activiteiten staan op de uitagenda van www.aldefrysketsjerken.nl. In alle kerken worden de voorgeschreven maatregelen van het RIVM gehanteerd.

Foto: Beeld van het community-art project Loving you, losing you in de kerk te Raard.

1 thought on “Exposities in Friese kerken

  1. Zoveel prachtige monumentale kerken in Friesland. Zeker de moeite van een bezoekje waard!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.