Ga naar de inhoud

Eysingahuis 400e pand in collectie Hendrick de Keyser

Leeuwarden - Het Eysingahuis (1)

Vereniging Hendrick de Keyser, de landelijk werkende monumentenorganisatie, heeft het Eysingahuis in Leeuwarden overgenomen. Het huis, het 400e pand in de collectie van de vereniging, is onderdeel van het gebouwencomplex waar het Fries Museum was gevestigd. Met de overname is een periode van onzekerheid en leegstand afgewend.

Het Fries Museum heeft in 2013 zijn historische behuizing verlaten voor nieuwbouw aan het Wilhelminaplein (Zaailand), naar een ontwerp van architect Hubert-Jan Henket.

Het historische Eysingahuis in de binnenstad van Leeuwarden kent een lange bouwgeschiedenis. In het pand zijn kelders bewaard gebleven die dateren uit de 16e eeuw. Het moet toen al een voornaam adellijk huis zijn geweest. Door vererving kwam het in 1773 in handen van Frans Julius Johan van Eysinga. Hij was het die in fasen tussen 1781 en 1807 het huidige herenhuis met zijn prachtige Lodewijk XVI-interieur liet bouwen. Stucwerk, behangsels, betimmeringen, schouwen, schoorsteenstukken en spiegels herinneren aan de tijd dat dit het stadshuis was van een adellijke Friese familie.

Fries Museum

In 1879 werd het Eysingahuis gekocht door het Fries Genootschap, dat de basis legde voor het Fries Museum dat er in 1881 zijn deuren opende. In de jaren 1895-1907 werd het museum uitgebreid en in de 20e eeuw volgden verdere ingrijpende verbouwingen en uitbreidingen. Volgens Hendrick de Keyser is nu opnieuw een grote restauratie nodig om het pand weer een bruikbare toekomst te geven. De vereniging pakt die uitdaging met liefde op.

Restauratie en herbestemming

Hendrick de Keyser geniet een reputatie voor haar zorgvuldige restauraties en herbestemmingen. De monumentale vertrekken van het Eysingahuis krijgen na de voorgenomen opknapbeurt een semipublieke bestemming voor rondleidingen, gebruik door culturele instellingen en verhuur voor bijeenkomsten. In het pand worden verder appartementen en een kantoor ondergebracht. De herbestemming wordt gesteund door de BankGiro Loterij, de Abe Bonnema Stichting, de Ottema-Kingma Stichting en de provincie Friesland. Het Koninklijk Fries Genootschap speelde bij de overdracht aan Hendrick de Keyser een belangrijke rol.

Verzameling

Het Eysingahuis is het 400e pand in de collectie van Hendrick de Keyser. Deze omvat niet alleen bekende monumenten zoals het stoomgemaal De Cruquius in de Haarlemmermeer en de Tichelaarhuizen in Makkum, maar ook bijzonder modern erfgoed waaronder vier Rietveld huizen en het woonhuis van de Friese architect Abe Bonnema in Hurdegaryp.