Feest in Oost en West in kerk en toren Garmerwolde

De bouwwerkzaamheden aan de kerk en toren te Garmerwolde, een van de leden van de Groninger Kerkenfamilie, gaan op donderdag 6 juni officieel van start met de onthulling van het bouwbord ter plekke.

Wethouder Inge Jongman (o.a. Dorpenbeleid) en Dimph Schreurs, hoofd Publiek en Educatie van Museum Catharijneconvent Utrecht, nemen die taak op zich. Eind dit jaar levert de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) naar verwachting het bijzondere project Feest! In Oost en West op.

Feest

Feest! In Oost en West is onderdeel van Feest! Weet wat je viert, een toonaangevend project van het Catharijneconvent dat al in diverse Nederlandse musea van zich heeft doen spreken. De SOGK is partner voor het noorden.

Met Feest! In Oost en West brengt de Stichting Oude Groninger Kerken een nieuwe permanente museale locatie in Garmerwolde tot stand. Het gaat ter plaatse om drie bouwdelen: de middeleeuwse kerk en toren, en een nieuw ontvangstgebouw.

Het ontvangstgebouw biedt een welkome entree; hier is ook de museumwinkel met horeca ondergebracht. De 13e-eeuwse laatromaanse kerk krijgt een nieuwe entree.

Op het kerkhof worden de contouren van het afgebroken schip van de kerk weer zichtbaar. Het godshuis zelf herbergt fascinerende 16e-eeuwse gewelfschilderingen van Jan van Aken. In de robuuste losstaande toren voert een nieuwe spiralende, cyclische trap langs acht interactieve, verrassende presentaties van religieuze feesten uit het christendom en de islam. Boven in de toren is een uitkijkpunt over het Groninger land.

Doel

Doel van Feest! In Oost en West is het overdragen van kennis van het immateriële erfgoed van religieuze feesten. Door Feest! In Oost en West te beleven, ontstaat bij bezoekers meer begrip voor de wereld om hen heen; voor cultuur, cultuurhistorisch erfgoed en samenleving. De geschiedenis van feesten is kleurrijk en vol verrassingen.

Rond het thema biedt Feest! In Oost en West spannende presentaties, als integraal onderdeel van eeuwenoud erfgoed en spectaculaire nieuwe architectuur. Volgens de SOGK een ‘fantastische plek voor kinderen en families, toeristen en recreanten, een publiekstrekker in Noord-Nederland en een feest om te bezoeken’.

Ontwerp en uitvoering

Door architect Marnix van der Scheer van bureau MX13 is een prachtig architectonisch ontwerp gemaakt voor het nieuwe ontvangstgebouw en de inbouw in de toren.

Studio 212 Fahrenheit ontwierp de verbeelding van acht religieuze feesten in moderne vormgeving. De werkzaamheden worden uitgevoerd door bouwbedrijf Boerbouw uit Leek.