Film over grote restauratie Fraeylemaborg

De Fraeylemaborg blinkt de bezoekers van het landgoed in Slochteren weer uitzonderlijk mooi tegemoet. Afgelopen anderhalf jaar onderging de borg met bijgebouwen een ingrijpende restauratie, die circa 1.8 miljoen euro heeft gekost. Daarbij was verduurzaming een belangrijk aspect.

Behalve de borg zelf zijn het Koetshuis, het Schathuis, de Oranjerie, het Hoofdhek en de bruggen grondig aangepakt.

Documentaire

Wat gebeurde er allemaal en hoe neem je verantwoorde beslissingen bij het ingrijpend opknappen van zo’n belangrijk cultuurhistorisch monument als landgoed Fraeylemaborg? Hierover is een korte documentaire te zien op de website van de Fraeylemaborg: https://youtu.be/IqBGFtFR5wc

In de film, gemaakt door Marleen Godlieb en Joshua Vos, vertellen betrokkenen over de gang van zaken bij de restauratie. Met een hoofdrol voor het borggebouw.

A la Christo

De borg stond een half jaar rondom in de steigers, inclusief de toren, en was net een kunstwerk van Christo vanwege de totale verpakking in oranje doeken.

De voet van de borg en het eiland waar het gebouw op staat zijn verstevigd. Het dak is hersteld en de pannen gingen er geheel af om een isolatielaag te kunnen aanbrengen. De zolders zijn geïsoleerd en de vele ramen voorzien van ‘monumenten-isolatieglas’. Ook werd de aardbevingsschade gerepareerd. Tot slot kreeg het geheel een schilderbeurt.

Foto: De borg in de steigers in oranje doeken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.