Floris de Gelder stopt als directeur Soestdijk

Floris de Gelder vertrekt als directeur van Paleis Soestdijk in Baarn. Aan het eind van het jaar zet hij een punt achter zijn werkzaamheden. De Gelder is sinds 2017 verantwoordelijk voor Made by Holland, de exploitant die het paleis beheert.

In een uitvoerig vraaggesprek eerder dit jaar met nationaal magazine MONUMENTAAL verklaarde de scheidende topman ‘duizenden mensen mee op sleeptouw te hebben genomen door de paleisgangen en over het landgoed’.

Sfeer behouden

“Soestdijk”, aldus De Gelder, “is nooit een bedrijf geweest, kantoor of museum. Het heeft altijd gediend als zomerpaleis of woonhuis. Vanaf 1650 was het in gebruik als jachtslot. In 1815 liet Anna Paulowna beide zijvleugels aanbouwen en in 1937 werd het, na een mega-moderne verbouwing, geschikt gemaakt voor bewoning door koningin Juliana, prins Bernhard en hun gezin”.

De Gelder beklemtoonde in het interview, dat eigenaar MeyerBergman Erfgoed Groep zich ten doel stelt de sfeer van het paleis op een of andere manier te behouden. “Het wordt geen Oranje museum, daarvoor is Het Loo in Apeldoorn aangewezen, wel moet de bijzondere geschiedenis voelbaar blijven”.

Onzeker

De toekomstplannen voor Soestdijk zijn inmiddels onzeker nu de provincie Utrecht een woningbouwproject bij het paleis niet ziet zitten. Verkoop van die huizen is volgens de eigenaar echter noodzakelijk om restauratie van het goed te financieren.

Er bestaan plannen voor vijftig appartementen en 48 vrijstaande huizen. Die wil de MeyerBergman Erfgoed Groep bouwen op het voormalige terrein van de marechaussee, maar deels ook op een aangrenzend stuk bos. Het provinciebestuur van Utrecht vindt dat dit ten koste gaat van de cultuurhistorische waarde van het terrein.

Snijvlak

Floris de Gelder is al jaren actief op het snijvlak van publiek en privaat. Na een loopbaan in het bedrijfsleven was hij o.a. wethouder en gaf hij leiding aan enkele (culturele) organisaties. Als directeur van Soestdijk werd de vertrekkende topman geacht het paleis te transformeren tot wat genoemd wordt ‘dé landingsplek voor de Nederlandse industrie en innovatie’.

Foto: Paleis Soestdijk in Baarn wacht een nieuwe bestemming (foto Suzan Baars).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.