Fontein bij provinciehuis Antwerpen klatert weer

De fonteinsculptuur van de Belgische schilder en beeldhouwer Pol Bury bij het provinciehuis Antwerpen wordt morgen (donderdag 10 juni) terug in werking gesteld. Het kunstwerk laat water stromen tussen 42 stalen armen.

De fontein is na demontage volledig gerestaureerd tijdens de bouw van het nieuwe provinciehuis. Zeven jaar na dato zal er opnieuw water stromen door de ingenieus bewegende buizen.

De Pol Buryfontein is het sluitstuk van de 2,3 hectare publieke tuin rond het provinciehuis.

Kinetische kunst

Het waterwerk behoort in Vlaanderen tot de provinciale kunstcollectie. De maker was van de Verenigde Staten tot Japan bekend om zijn kinetische kunst.

De fontein Zonder titel is oorspronkelijk in mei 1981 in de vijver voor het oude provinciehuis geïnstalleerd. Via een elektrische pomp wordt water in een gesloten circuit voortgestuwd naar het uiteinde van de bewegende armen. Het gewicht van het water doet de buizen kantelen, waardoor ze leeglopen en het proces zich kan herhalen.

Spel met de waterkracht

De gestaag knikkende beweging waarmee de fontein zich onder het gemurmel van de waterstralen overgeeft aan dit spel met de zwaartekracht, krijgt nog een bijkomend accent door de reflecterende, gladgepolijste conische afsluitingen van de buizen.

Foto: De Pol Buryfontein voor het oude provinciehuis (foto provincie Antwerpen).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.