Fort Everdingen wordt Fortbrouwerij

24172

Fort Everdingen wordt een brouwerij met proeflokaal. De Dienst Landelijk Gebied (DLG), de huidige eigenaar, wil het fort verkopen en vroeg initiatiefnemers om met plannen voor de ontwikkeling van het fort te komen.

Het plan van Speciaalbierbrouwerij Duits & Lauret uit Vleuten voor een duurzame ontwikkeling van het fort is als best passend uit de selectie gekomen. DLG kan naar verwachting begin volgend jaar de sleutel van het fort overdragen. Michel Ronden, projectleider van DLG, heeft het bedrijf het goede nieuws op 19 november 2014 laten weten.

De Vleutense brouwerij bestaat vijf jaar en legt zich toe op het produceren van kwaliteitsbier. De eigenaren zien in het fort met zijn 23 gebouwen en 12 hectare grote terrein een prachtige, landelijke locatie voor een Fortbrouwerij. De combinatie van militaire historische gebouwen en het groen vinden zij ideaal. Water beheersen in al zijn facetten blijft een belangrijk doel: van verdedigingslinie tot genietlocatie met water als verbindend element.

‘Stoere invulling’

De commissie die de plannen beoordeelde, noemt de brouwerij een ‘stoere invulling voor een stoer fort’. Door een brouwerij met proeflokaal ontstaat een laagdrempelige toegankelijkheid. Hierdoor kan het fort na meer dan 170 jaar opnieuw worden beleefd. De selectiecommissie heeft het volste vertrouwen in de economische haalbaarheid van het concept.

Winkel

De Fortbrouwerij krijgt een winkel met eigen producten (bier, kaas, mosterd en azijn) aangevuld met regionale streekproducten. Proeverijen kunnen worden gecombineerd met een rondleiding door de brouwerij en bezichtiging van het fort. Een eigen herberg is een van de plannen voor de toekomst. Op het terrein van het fort komt een kleinschalige natuurcamping.

Het voorstel voor de Fortbrouwerij was een van de achttien plannen die zijn ingediend. Acht daarvan voldeden aan de geldigheidseisen voor inschrijving. De selectiecommissie die deze plannen beoordeelde, bestond uit vertegenwoordigers van de betrokken overheden en (financieel) deskundigen.