Stelling van Amsterdam vanuit de lucht op Fort Pampus

Fort Pampus

Een groot aantal luchtfoto’s toont op Forteiland Pampus tot en met 1 november de hele Stelling van Amsterdam vanuit bijzonder perspectief. Toen de Stelling werd ontworpen en gebouwd werd het verdedigingswerk strategisch verborgen in het landschap.

De meer dan veertig forten en batterijen die samen de Stelling van Amsterdam vormen, zijn in de open lucht te bewonderen op blow up foto’s in de droge gracht om het fort heen. Dankzij deze zogenoemde ‘tentoonStelling’ kan de bezoeker op Pampus nu de hele Stelling in een uurtje van bovenaf bekijken.

135 kilometer

De Stelling van Amsterdam is een 135 kilometer lang verdedigingswerk, aangelegd op een afstand van vijftien tot twintig kilometer rond de hoofdstad. Van 1881 tot 1914 werd eraan gewerkt. Nagenoeg alle forten, vestingen en batterijen zijn nog in het landschap te herkennen, voor degene die weet dat ze er zijn. De fotografen René Ros en Otto Bodemeijer maakten tussen 2012 en 2014 vanuit een vliegtuig opnamen van alle onderdelen van de Stelling. Het levert een uniek perspectief op het werelderfgoed op.

Fotoboekje

Naast een bezoek aan de openluchtexpositie kunnen liefhebbers het fotoboekje De Stelling van Amsterdam in vogelvlucht in de winkel aanschaffen. Daarin zijn de luchtfoto’s afgedrukt, met een korte omschrijving van het fort of de batterij en ook de wijze waarop de forten tegenwoordig in gebruik zijn: van wijnkelder tot wellness center of bezoekerscentrum. Zie ook www.pampus.nl

‘tentoonStelling’ en fotoboekje zijn mede mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Holland en het programmabureau Stelling van Amsterdam. Fort Pampus.