Ga naar de inhoud

Foto’s tonen sporen van oorlog in het donker

Hoe zien de Stenen Man, het Russisch Ereveld en het Cross of Sacrifice in Amersfoort er in het donker uit? Fotograaf Klaas van Huizen toont het binnenkort in zijn project ‘Donker’. Van Huizen ging wekenlang ’s nachts op pad om met slechts een zaklamp sporen van oorlog te fotograferen. Het resultaat is vanaf 26 augustus tot eind februari te bewonderen op Kamp Amersfoort, het Russisch Ereveld en begraafplaats Rusthof.

Bijzondere belevenis

Een begraafplaats fotograferen in het donker is een bijzondere belevenis. Zijn zaklamp met led-lichtjes laat Van Huizen langs lange rijen oorlogsgraven glijden. Een foto schilderen, noemt hij dat. In het donker is het net alsof de stenen als soldaten in de houding staan. Hij houdt zijn adem in. Dan klinkt gepiep en drukt zijn camera af. De stenen glimmen op de foto, omringd door de duisternis. Van Huizen haalt opgelucht adem.

Honderden foto’s van oorlogserfgoed en oorlogsmonumenten heeft de 65-jarige Van Huizen zo al gemaakt. Ongeveer twintig ervan stelt hij ten toon. Het project sluit naadloos aan bij het thema ‘dna’ van 033Fotostad, het tweejaarlijkse fotofestival van Amersfoort dat op 26 augustus wordt geopend.

‘Donker’ is een vervolg op de succesvolle expositie ‘Blind Memory’ in mei 2015 in de Sint Aegtenkapel. Van Huizen: “De foto’s in de nacht geven een bijzondere sfeer en een enigszins ongemakkelijk gevoel. Dat past mijns inziens bij sporen van oorlog”.

Documentair fotograaf

Van Huizen (geboren in het Friese Garijp, woonachtig in Amersfoort) werkte lange tijd voor diverse magazines. Tegenwoordig is hij onafhankelijk documentair fotograaf. “Foto’s hoeven niet per se mooie plaatjes te zijn. Belangrijker vind ik dat ze iets teweegbrengen”, aldus de fotograaf.

De foto’s van ‘Donker’ blijven staan tot ‘Licht’. ‘Licht’ is een luistervoorstelling in februari met steun van onder meer het vfonds en de gemeente Amersfoort. De voorstelling voert bezoekers na zonsondergang met een koptelefoon en een zaklamp over het Russisch Ereveld.

Van donker naar licht

“We gaan dus van donker naar licht, heel symbolisch voor deze lang onderbelicht gebleven donkere plekken uit onze geschiedenis”’, zegt Remco Reiding, werkzaam voor de Stichting Russisch Ereveld en Kamp Amersfoort.

Foto: Begraafplaats Rusthof (foto Klaas van Huizen/Photovorm).