Fotowedstrijd wil stolpen in beeld brengen

Wie maakt de mooiste foto van een stolpboerderij?

Erfgoedvereniging Bond Heemschut, boerderijenstichting Vrienden van de stolp en het Westfries Genootschap houden van 21 april tot 25 juni de competitie Fotografeer een Stolp. De winnaar mag een weekeinde lang overnachten in een stolpboerderij te Julianadorp.

De ‘piramide van het Noorden’ behoort onlosmakelijk tot het regionale landschap. Maar het gaat niet goed.

Telde Noord-Holland 70 jaar geleden nog 10.000 stolpboerderijen, anno nu is dat aantal gehalveerd. Reden voor de campagne Red de Stolp, die in december 2017 is ontketend. In dat kader worden liefhebbers geacht via de site www.reddestolp.nl een petitie te tekenen.

Uniek cultuurgoed

Inmiddels is die website voorzien van meer dan 1.650 handtekeningen.

In Noord-Holland verdwijnen jaarlijks circa 30 historische vooroorlogse stolpboerderijen, waarmee het icoon in de provincie zwaar onder druk staat. Bescherming en mogelijkheden voor herbestemming zijn naar het zich laat aanzien onvoldoende. Cultuuromslag is nodig. Bij alle politieke en economische beslissingen waar stolpen bij betrokken zijn, moet volgens erfgoedvereniging Heemschut gestreefd worden naar behoud van dit ‘unieke cultuurgoed’.

Prachtig

Een stolpboerderij is prachtig in beeld te vangen. Reden temeer voor de organiserende verenigingen om de fotowedstrijd uit te schrijven.

Eenieder is welkom een foto van een stolpboerderij te maken en die in te sturen via de actiesite www.reddestolp.nl. De context, de manier waarop en de plaats maken niet uit; als de stolpboerderij maar een hoofdrol speelt. Ook foto’s van het interieur doen mee. De actie loopt via  www.reddestolp.nl De winnaars worden eind juni bekendgemaakt.

Foto: Erfgoedvereniging Bond Heemschut.