Ga naar de inhoud

Francesco Veenstra nieuwe Rijksbouwmeester

De ministerraad heeft ingestemd met de voordracht van Francesco Veenstra tot Rijksbouwmeester. Hij volgt Floris Alkemade op, die tot 1 september 2021 in die functie actief blijft. Veenstra wordt daarna ook voorzitter van het College van Rijksadviseurs.

Jannemarie de Jonge en Wouter Veldhuis treden eveneens toe tot het College van Rijksadviseurs. Beiden gaan op 1 december 2020 aan de slag als Rijksadviseur voor de fysieke leefomgeving.

Het College van Rijksadviseurs adviseert de rijksoverheid – gevraagd en ongevraagd – over ruimtelijke vraagstukken in de leefomgeving.

Fysieke leefomgeving

Landschapsarchitect Jannemarie de Jonge en stedenbouwkundige en architect Wouter Veldhuis volgen als Rijksadviseurs voor de fysieke leefomgeving Berno Strootman en Daan Zandbelt op, die die functies sinds september 2016 vervullen.

De Jonge en Veldhuis blijven verbonden aan hun bureaus (respectievelijk Wing en MUST). Hun benoeming is voor een periode van vier jaar.

Veenstra

De nieuwe Rijksbouwmeester Francesco Veenstra (1973) is opgeleid aan de Rotterdamse Academie van Bouwkunst en is sinds 2017 partner bij Vakwerk architecten in Delft. Daarvoor werkte hij 22 jaar bij Mecanoo, waarvan hij van 2007 tot 2017 mede-eigenaar was.

In die periode heeft hij aan tal van maatschappelijke opdrachten gewerkt zoals de Library of Birmingham, Stadskantoor en stationshal Delft en cultuurcomplex Home in Manchester. Veenstra heeft veel ervaring in projecten voor culturele organisaties, hoger onderwijs, commercieel vastgoed en infrastructuur. Hij combineert zijn werk als architect op het ogenblik met het voorzitterschap van de BNA (Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus).

De Jonge

Jannemarie de Jonge (1961) is landschapsarchitect en partner bij Wing, een adviesbureau dat met overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties werkt aan duurzaam gebruik en ontwikkeling van de ruimte. Voordien was zij werkzaam in diverse (management)functies, bij gemeentelijke en provinciale overheden en onderzoeksinstituut Alterra.

De Jonge promoveerde onder de titel ‘Landscape Architecture between Politics and Science’ op het regionaal ontwerp en de ‘ontwerpdialoog’ als vorm van interactief ontwerpend onderzoek. Zij is lid van de Mijnraad, voorzitter van de selectiecommissie voor het jaarboek Stedenbouw en Landschapsarchitectuur en bestuurslid van de EFL-Stichting.

Veldhuis

Wouter Veldhuis (1971) is stedenbouwkundige en architect en partner van MUST, een stedenbouwkundig bureau dat gericht is op de ontwikkeling van een rechtvaardige leefomgeving. Vanuit de vestigingen in Amsterdam en Köln wordt gewerkt aan stedelijke transformatie, strategieën voor stad en regio, cartografie en onafhankelijk onderzoek.

Veldhuis is ook lid van Stad-Forum, een onafhankelijke denktank die de gemeente Amsterdam adviseert over stedelijke ontwikkeling. Van 2012 tot 2018 was hij hoofd van de masteropleiding Stedenbouw aan de Rotterdamse Academie van Bouwkunst.

Foto: Francesco Veenstra (foto BNA).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.