Fries Verzetsmuseum drie weken dicht wegens herinrichting

Het Fries Verzetsmuseum in Leeuwarden gaat vanaf maandag 2 december drie weken dicht vanwege een herinrichting. Om de expositieruimte toegankelijker en voor een breder publiek aantrekkelijk te maken wordt de vaste presentatie aangepast.

Een aantal objecten wordt gewisseld, tentoonstellingsteksten worden voortaan in vier talen aangeboden en de laatste zaal komt in het teken te staan van vrijheid anno nu. Met die aanpassingen verwacht het Fries Verzetsmuseum naar eigen zeggen klaar te zijn voor de toekomst en het herdenkingsjaar 2020.

Heropening

Op 21 december, de eerste dag van de kerstvakantie, opent het vernieuwde museum weer zijn deuren. Het Fries Museum, waar het verzetsmuseum sinds 2013 onderdeel van uitmaakt, blijft de komende periode wel gewoon open.

Het Fries Verzetsmuseum is een plek waar bezoekers de bewoners van de noordelijke provincie in de jaren 1940-1945 ontmoeten. Friezen en niet-Friezen vertellen hoe zij de oorlog ter plaatse op het platteland beleefden. Na de aanstaande update worden deze verhalen naar verwachting nog krachtiger.

Vrijheid nu 

De Tweede Wereldoorlog vormde de directe aanleiding voor het opstellen van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. De laatste zaal van het Fries Verzetsmuseum presenteert persoonlijke verhalen die geworteld zijn in de rechten die daarin zijn vastgelegd.

De presentatie laat zien welke vrijheden we hebben gekregen na de oorlog. Diverse inwoners van Friesland vertellen hun persoonlijke verhaal. Bezoekers krijgen zo een nieuwe blik op mensenrechten anno nu.

Einde WOII 75 jaar geleden

Volgend jaar vieren we dat het 75 jaar geleden was dat de Tweede Wereldoorlog werd beëindigd. Het hele jaar worden alom in Nederland speciale activiteiten, herdenkingen en evenementen georganiseerd.

Ook het Fries Verzetsmuseum doet mee. Naast de vaste opstelling biedt het museum van 11 april tot en met 6 september 2020 een podium voor allerlei projecten in het kader van 75 jaar vrijheid in Friesland.

Het Fries Museum wordt mede gefinancierd door de Abe Bonnema Stichting, de provincie Friesland, het Samenwerkingsverband Noord-Nederland, de EZ/Kompas, de BankGiro Loterij en Aegon.

Foto: Het Fries Verzetsmuseum maakt sinds 2013 onderdeel van uit van het Fries Museum in Leeuwarden (foto Ruben van Vliet).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.