Ga naar de inhoud

Fronik boerderij klaar voor nieuwe bewoners

Het begon met Zaandammers in de omtrek die besloten een oude boer een handje te helpen. Na diens overlijden wilden zij de hoeve, inmiddels uitgegroeid tot buurtboerderij met een grote sociale functie, graag behouden.

De gemeente Zaanstad op haar beurt had de wens het zeldzame, laat 19e-eeuwse bouwwerk aan de Westzanerdijk 150 de beschermde status van monument te verlenen. Zo werd Stadsherstel Amsterdam in 2019 eigenaar van het woonhuis en de bijgebouwen.

Samen met De Heeren van Zorg bracht de organisatie sindsdien een toekomstbestendig woon- en zorgplan tot stand. Bij een grootscheepse renovatie zijn tien volledig zelfstandige huizen ingericht voor jongvolwassenen met een autistische beperking. Op maandag 1 februari ontvingen zij de sleutel.

Hooihuisboerderij

De goed bezochte Fronik buurtboerderij, vernoemd naar de oudst bekende bewoner die er in 1914 met vrouw en dochter naartoe verhuisde, raakte indertijd steeds verder in verval.

De hoeve is een zogeheten hooihuisboerderij, een regionale variant van de stolpboerderij. Het pand onderscheidt zich door de t-vormige plattegrond van het voorhuis, een zeldzame boerderijvorm in de Zaanstreek. Reden genoeg voor Stadsherstel het complex te willen behouden en er een sociaal maatschappelijke invulling aan te geven.

Persoonlijke leerdoelen

De toekomstige bewoners komen naar de Fronik boerderij met persoonlijke leerdoelen. De Heeren van Zorg begeleiden ze daarbij tot ze klaar zijn om door te stromen naar een volledig zelfstandige woonsituatie.

De nieuwe bewoners hebben samen met hun ouders het restauratietraject kunnen volgen en zijn al een aantal keren aangelopen ter voorbereiding op hun verhuizing.

Restauratie

Bij de renovatie zijn funderingen vernieuwd, kapconstructies en daken hersteld, en is een warmtepomp geïnstalleerd die het geheel gaat verwarmen.

Het complex is geheel gasvrij en in combinatie met zonnepanelen voorzien van energielabel A. Het hooihuis is verbouwd tot een gemeenschappelijke ruimte waar ook de buurtboerderij gebruik van kan maken.

Historische materialen behouden

Geen van de tien zelfstandige huizen is gelijk. Wat ze gemeen hebben is dat historische materialen – en daarmee het oorspronkelijke karakter – overal zoveel mogelijk zijn behouden.

De restauratie is mede mogelijk gemaakt met financiële steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds, de provincie Noord-Holland, de gemeente Zaanstad en diverse donateurs. De Vrienden van Stadsherstel droegen bij aan de reconstructie van de dakkapel en het restaureren in het hooihuis.

Foto: De Fronik buurtboerderij is vernoemd naar de oudst bekende bewoner die er in 1914 met vrouw en dochter naartoe verhuisde (foto Jan Reinier van der Vliet).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.