Hollands hout centraal bij FSC Design Award 2018

De FSC Design Award staat dit jaar in het teken van Hollands hout. Meubelmakers op Nederlandse mbo-scholen worden uitgedaagd beukenhout een fris imago te geven. De winnaar mag onder professionele begeleiding aan de slag met een limited edition van zijn of haar ontwerp.

Met de FSC Design Award 2018 willen FSC Nederland en Staatsbosbeheer leerlingen enthousiasmeren voor lokaal duurzaam hout, en beukenhout in het bijzonder.

Aftrap in Mastbos

De aftrap van de ontwerpwedstrijd vond plaats in het FSC-gecertificeerde Mastbos in Breda. Daar werden 80 leerlingen van mbo-meubelcolleges uit Eindhoven, Rotterdam en Amsterdam rondgeleid door de boswachters Floris Hoefakker en Mark Manders.

“Want meubelmakers mogen best wat vaker het bos in”, vindt jurylid Annemieke op ‘t Hof van Staatsbosbeheer. “Deze groep werkt elke dag met hout, maar de verbinding met bos is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Dat is jammer, want wie het hele plaatje ziet, doet inspiratie en inzichten op en maakt wellicht andere overwegingen”.

Hollands beukenhout

De FSC Design Award richt zich dit jaar specifiek op Hollands beukenhout; Staatsbosbeheer levert dat aan de scholen.

Op ’t Hof: “De beuk groeit veel in ons land, maar we benutten het hout nog niet in volle breedte. Het is een harde, goed bewerkbare houtsoort, die ook prima bruikbaar is voor meubels en wanden”.

Duurzaam design

Met de Design Award willen de organisaties ook een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van duurzaam design.

Directeur Liesbeth Gort van FSC Nederland constateert, dat de verduurzaming van materialen steeds belangrijker wordt in de meubelsector. “Hout is op zichzelf al duurzaam materiaal. De fabriek voor Hollands hout is namelijk gewoon het bos om de hoek. Met de FSC Design Award willen we daar op frisse manier aandacht aan geven”.

Mother Nature

Aan de hand van het thema Mother Nature daagt de organisatie leerlingen uit zich te laten inspireren door de natuur en alles wat zij biedt.

Inschrijving is open voor mbo-leerlingen meubelmaken en aanverwante studies. In juli wordt de winnaar bekendgemaakt. De FSC Design Award is een project van FSC Nederland in samenwerking met Staatsbosbeheer – Hollands hout, Intratuin, Binthout en Ontwerpstudio van Swam. Meer informatie en inschrijven op fsc.nl/designaward.