Ga naar de inhoud

Geboortehuis van Rembrandt virtueel in beeld

In Leiden is het geboortehuis van Rembrandt van Rijn virtueel nagebouwd. Bleef de 17e-eeuwse stad veelal intact, dat geldt niet voor de plek waar de wereldberoemde schilder in 1606 het levenslicht zag.

Het Rembrandtjaar 2019, waarin de 350e sterfdag van de kunstenaar in heel Nederland wordt herdacht, was aanleiding zijn geboortehuis en woonomgeving virtueel na te bouwen. Niet uit de losse pols maar gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Bouwhistorici van Erfgoed Leiden en Omstreken werkten hiertoe nauw samen met een historisch reconstructie kunstenaar.

Materiaal

Het reconstrueren van het geboortehuis van Rembrandt, waarover nationaal magazine MONUMENTAAL in zijn februari-editie 2019 uitvoerig berichtte, begon met het verzamelen van alle relevante beschikbare gegevens.

Naast archiefonderzoek werd gezocht naar kaartmateriaal, tekeningen, schilderijen, historische foto’s, bouwhistorische en archeologische data. Vooral het ‘straetbouc’ van Van Dulmanhorst en Dou uit 1588-1597, de vogelvlucht kaarten van Bast uit 1600 en Blaeu uit 1633 uit de collectie van Erfgoed Leiden zijn bijzonder waardevol gebleken in de reconstructie.

Het huis

Het geboortehuis van de schilder bestond uit twee huizen parallel aan de Weddesteeg met een aanbouw en een huisje in de tuin. De compositie van het interieur is ook gebaseerd op bouwhistorisch onderzoek samen met vergelijkbare interieurs uit de 17e eeuw en historische schilderingen en prenten.

Erfgoedprijs

Leiden heeft in 2018 de BNG Bank Erfgoedprijs gewonnen, een award voor gemeenten met hart voor erfgoed. Het geldbedrag behorend bij de prijs is ingezet om het Rembrandthuis, een belangrijk stuk lokale geschiedenis, toegankelijk te maken voor inwoners en bezoekers van de stad Leiden.

Matthijs de Rijk

Als historisch reconstructie kunstenaar creëert en brengt Matthijs de Rijk het verleden digitaal tot leven, niet alleen het gebouw maar ook zijn natuurlijke omgeving. De Rijk duikt in historische bronnen, schilderijen en oude boeken om elk onderdeel, de kozijnen, de textuur van plavuizen, de stoelen en zelfs de bekers waaruit gedronken werd, tot in detail na te bouwen.

Erfgoed Leiden en Omstreken

Erfgoed Leiden en Omstreken is hét cultuurhistorisch centrum voor de gemeente Leiden en regio. Hier werken archivisten, collectiebeheerders, bouw- en architectuurhistorici, erfgoedadviseurs, archeologen, monumentenzorgers en molenaars als erfgoedprofessionals samen aan de regionale historie van Leiden en Omstreken.

Virtuele reconstructie van de Weddesteeg in Leiden. Voor het geboortehuis van Rembrandt staat een handkar (foto Matthijs de Rijk).