Geef prehistorische bewoner een naam

In de vorm van een prijsvraag laat Museum Schokland het publiek meedenken over een naam voor een prehistorische bewoner. De schedel van de jonge vrouw werd in 1990 opgegraven. Aan de hand van professionele gezichtsreconstructie brengt het museum haar tot leven.

De schedel van de vroege polderbewoner is in bruikleen van het Provinciaal Depot voor Bodemvondsten Flevoland/Batavialand, dat toestemming heeft gegeven voor onderzoek. De gezichtsreconstructie en naam worden tijdens de Archeologiedagen 2021 bekendgemaakt, op vrijdag 18 juni.

De winnaar van de prijsvraag ontvangt – naast de toekenning van de naam en een eervolle vermelding – gratis entree voor het Museum Schokland en een privérondleiding.

Sluitingsdatum 6 mei

Voorwaarden voor het inzenden van een naam zijn er niet. Een toelichting wordt gewaardeerd, maar is niet verplicht. De sluitingsdatum is 6 mei.

Uit alle inzendingen stelt het museum een shortlist samen, waarop vervolgens gestemd kan worden. Inzendingen kunnen worden ingediend via de instructies op https://museumschokland.nl/prijsvraag.

De voortgang van het project vordert volgens het museum intussen gestaag. De schedel is zeer kwetsbaar en mag zo weinig mogelijk worden aangeraakt. In januari heeft het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) van de schedel een aantal CT-scans gemaakt. Paleokunstenaar Remie Bakker, internationaal bekend vanwege zijn levensgrote modellen van prehistorische dieren en zijn kundige gezichtsreconstructies, werkt aan een levensechte gezichtsreconstructie. Aan de hand van een 3D-print zal Bakker het gezicht van de vrouw zo realistisch mogelijk modelleren.

Doel

Het belang van het project spreekt uit de educatieve en wetenschappelijke waarden van de te verschijnen gezichtsreconstructie. Het onderschrijft de archeologische waarden van Schokland en omgeving, waarmee het gebied in 1995 als eerste plaats in Nederland UNESCO Werelderfgoed werd.

Door middel van de prijsvraag zorgt Museum Schokland naar eigen zeggen voor betrokkenheid tussen de huidige inwoners van de Noordoostpolder en Urk en de prehistorische bewoners van het gebied. De prijsvraag is dan ook in eerste instantie bedoeld voor inwoners van het gebied, maar ook zij die zich betrokken voelen bij Museum Schokland, archeologie of geschiedenis zijn vrij een inzending te doen.

Tijdens het proces van de gezichtsreconstructie worden regelmatig updates gegeven. Via de website museumschokland.nl en social media vinden geïnteresseerden informatie over de achtergrond.

Noordoostpolder in prehistorie

Het huidige Noordoostpoldergebied was 4.600 jaar geleden een landschap doorsneden door rivieren, waaronder de huidige Overijsselse Vecht en IJssel, die toen langs Schokland stroomden.

De rivieren zorgden voor vis, waterwild en vers drinkwater en de bewoners leefden op hoger gelegen rivierduinen.

De vrouw werd begraven op een draagbaar van eikenhouten stammetjes in een soort hurkhouding, kenmerkend voor deze prehistorische periode. In haar graf kreeg de jonge vrouw een aardewerken beker als bijgift mee. De vrouw was ongeveer 1,65 meter lang en lag begraven in een zogeheten enkelgraf.

Foto: Wies Kreukniet.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.