Geen Gouden Koets op Prinsjesdag

De Gouden Koets is tijdens Prinsjesdag op de derde dinsdag van september niet te zien. Dat heeft koning Willem-Alexander laten weten. “De koets zal pas weer kunnen rijden als Nederland daar klaar voor is en dat is nu niet het geval”.

Volgens de koning biedt de vaderlandse geschiedenis veel om trots op te zijn. “Tegelijkertijd bevat ze leerstof om fouten te erkennen en die in de toekomst te vermijden”.

Samen in het reine

“We kunnen het verleden niet herschrijven”, verklaart Willem-Alexander in een video op het Instagramaccount van het koninklijk huis. “Wel kunnen we proberen er samen mee in het reine te komen. Dat geldt ook voor het koloniale verleden”.

Dit vanwege de ophef over het linkerzijpaneel van de Gouden Koets. Daarop zijn halfnaakte bewoners van de voormalige Nederlandse koloniën afgebeeld die onderdanig schatten aanbieden aan de ‘Nederlandse Maagd’.

Gratis te zien

Het koninklijke rijtuig is nog tot en met 27 februari gratis te bewonderen op de patio van het Amsterdam Museum.

Foto: De Gouden Koets is een kwart eeuw na afschaffing van de slavernij door inwoners van Amsterdam cadeau gedaan aan koningin Wilhelmina (foto Monique Vermeulen).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.