Meteen naar de inhoud

‘Geen sloop mooiste boerderij Achterhoek’

De raad van de gemeente Berkelland in de Achterhoek (Gelderland) heeft besloten dat er een nieuwe sporthal moet komen op sportcomplex de Meene. Bestaande voetvalvelden zouden daar naar toe moeten worden verplaatst. De plannen stuiten bij erfgoedbeschermers op verzet, want ze gaan ten koste van de historische boerderij ‘Hiddink’.

De Meene is een bosrijk natuurgebied aan de rand van het dorp Ruurlo. Het erf van ‘Hiddink’ grenst aan dit gebied. Gaan de plannen van de gemeente door, dan wordt de hoeve gesloopt. Ter bescherming hebben erfgoedvereniging Heemschut en de Boerderijenstichting Achterhoek samen met de huidige eigenaren de monumentenstatus aangevraagd.

Historie

De geschiedenis van de boerderij gaat terug tot 1494. In 1650 wordt de hoeve als eigendom vermeld van het geslacht Van Heeckeren, woonachtig op kasteel Ruurlo.

Door de eeuwen heen is de boerderij bewoond door diverse generaties van de families Hiddink, Hilferink en Kerkwijk. De luiken dragen nog de kleuren van het kasteel en de familie Van Heeckeren.

Gerestaureerd en verduurzaamd

De huidige eigenaren hebben de boerderij met het erf de afgelopen jaren zorgvuldig gerestaureerd en verduurzaamd met behoud van de authentieke kenmerken. Zij tekenden in voor de verkiezing mooiste boerderij in de Achterhoek 2022, uitgeschreven door de Boerderijenstichting Achterhoek (BSA) en wonnen de eerste prijs. ‘Hiddink’ scoorde het hoogst op criteria als cultuurhistorisch, architectonisch, bouwhistorisch, ensemble, landschappelijk, beleving en duurzaamheid.

Brief

Om sloop te voorkomen hebben de eigenaren, de BSA en Heemschut de gemeente Berkelland per brief verzocht de boerderij aan te wijzen als gemeentelijk monument. Ook is gevraagd de biotoop van het erf te beschermen en niet te bouwen in de directe omgeving van het boerderijcomplex.

Overigens is een aantal plaatselijke sportverenigingen gekant tegen verplaatsing van hun accommodaties naar de nieuwe locatie; zij pleiten voor nieuwbouw in het centrum van Ruurlo in de buurt van de huidige sporthal.

 

 

1 reactie op “‘Geen sloop mooiste boerderij Achterhoek’”

  1. Jarenlang voor SHBO onderzoek gedaan, vreselijk hoe er met mensen en hun monument wordt omgegaan.
    Deze boerderij moet beschermd worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: