Geert-Jan Janse directeur Vereniging Rembrandt

Geert-Jan Janse is benoemd tot directeur van de Vereniging Rembrandt. Per 1 juli volgt hij Fusien Bijl de Vroe op, die vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd afscheid neemt.

Janse (39) studeerde geschiedenis in Leiden en kunstgeschiedenis in Amsterdam; hij voltooide een master cultuurgeschiedenis aan het Londense Warburg Institute.

Museale ervaring heeft de nieuwe directeur van de Vereniging Rembrandt opgedaan bij het Teylers Museum (Haarlem), waar hij in diverse functies werkzaam is geweest en heeft bijgedragen aan onderzoek, publicaties en tentoonstellingen.

Na een periode in het buitenland – Beijing en Parijs – legde Janse zich als freelancer toe op beleidszaken in de culturele sector, recentelijk als secretaris van de Commissie Collectie Nederland.

Afscheid

Scheidend directeur Fusien Bijl de Vroe, sinds 2000 verbonden aan de Vereniging Rembrandt, zwaait vanaf 2011 de scepter. Zij heeft de organisatie tot grote hoogte gebracht.

Voorzitter Arent Fock ziet het tijdperk Fusien Bijl de Vroe dan ook met pijn in het hart tot een einde komen. “Maar het bestuur is verheugd over de benoeming van opvolger Geert-Jan Janse. Naar ieders overtuiging zal hij door verjonging en bevlogenheid de Vereniging Rembrandt nieuwe inspiratie brengen die de Nederlandse openbare collecties ten goede zal komen”.

Nieuw tijdperk

Janse zelf zegt er naar uit te zien met de leden, het bestuur, het bureau en alle overige betrokkenen te werken aan verrijking van het kunstbezit.

“Zonder de Vereniging Rembrandt en haar betrokken leden zouden de collecties van de Nederlandse musea onvergelijkbaar anders zijn. Essentieel daarvoor is dat het particulier mecenaat in Nederland verder wordt versterkt: alleen in gezamenlijkheid kunnen we topstukken blijven verwerven voor de Collectie Nederland”.

Afsluiting ‘prachtige periode’

Bijl de Vroe verklaart ‘een prachtige periode’ uit haar leven af te sluiten.

“Ik heb mogen bouwen aan een vereniging die zich met een groeiend ledental al bijna 140 jaar lang inzet voor het mooier maken van het bestaan. De leden doen dat niet alleen voor zichzelf, maar voor iedereen die de drempel overgaat van de meer dan 125 musea die wij inmiddels hebben gesteund. Janse zal de Vereniging Rembrandt langs onvermoede en nieuwe paden verder brengen. Ik geef het stokje vol vertrouwen door”.

Foto: Geert-Jan Janse wil door verjonging en bevlogenheid de Vereniging Rembrandt nieuwe inspiratie brengen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.