Gelderland zoekt jongeren voor restauratievakken

De provincie Gelderland wil meer aandacht voor een van de restauratievakken. Daarom is in het provinciehuis te Arnhem nu de expositie Meester en Gezel: ieder zijn vak te zien. Doel is om kinderen en jongeren enthousiast te maken voor een ambacht in de restauratie.

Jeugdige vaklieden

Op het ogenblik dreigt veel kennis en kunde van de restauratie-ambachten verloren te gaan. De uitstroom van ervaren ambachtslieden, die met pensioen gaan, is veel groter dan de aanwas van jongeren.

Daardoor dreigt een tekort aan vakmensen in de restauratiesector, zoals restauratietimmerlieden, – metselaars, -stukadoors en /dakdekkers. Met als gevolg, dat ook de instandhouding van monumenten onder druk komt te staan.

Oude rotten

Dat is doodzonde, vindt Gelders gedeputeerde Peter Drenth, die de tentoonstelling op 6 november opende.

Drenth: “We moeten jonge mensen laten zien hoe leuk het restauratiewerk is. En hoeveel je als jonge gezel kan leren van oude rotten in het vak. Ik hoop dat we daar met deze expositie een bijdrage aan kunnen leveren”.

Onderwijsproject

De tentoonstelling Meester en Gezel is een initiatief van het Gelders Restauratie Centrum (GRC), in samenwerking met de provincie Gelderland, programma’s Cultuur en Erfgoed en Onderwijs en Arbeidsmarkt, en de gemeente Winterswijk.

Het GRC, dat zich sinds jaar en dag inspant voor een behoorlijke aanwas van vaklieden, gaf opdracht voor de mobiele expositie, die de vorm heeft van een werkbank. Die was de afgelopen maanden al te zien in de Jacobskerk in Winterswijk.

Vanuit de tentoonstelling werken de partners intensief samen om de belangstelling voor het restauratieambacht en opleiding te vergroten. Zo is ook het KaDEr (Karakteristiek Duurzaam Erfgoed), een samenwerkingsproject tussen de provincie Gelderland, de TU Delft en de Gelderse Erfgoedalliantiepartners, gekoppeld aan de expositie. Daarnaast komt er een onderwijsproject voor kinderen in groep 7 en 8 van de basisschool op Landgoed Reuversweerd. Het Gelders Restauratie Centrum ontwikkelt dit project voor de tweede helft van dit schooljaar.

Later in Eusebiuskerk

De expositie is tot en met 13 november te bewonderen op de Binnenhof van het provinciehuis, Markt 11 te Arnhem. Nadien in de Eusebiuskerk in de Gelderse hoofdstad. Meer op https://meesterlijkvak.nl/.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.