Gelderlandfabriek nieuwe creatieve hotspot

restauratiefonds-12247-150x150

De oude Gelderlandfabriek aan het spoor in Culemborg, waar ooit de bekende Gelderland bank van Jan des Bouvrie werd gemaakt, is herbestemd naar flexwerkplekken, werkplaatsen en ateliers, een theaterwerkplaats en een restaurant. De herbestemming is o.a. mogelijk geworden door samenwerking tussen de gemeente Culemborg, stichting De Gelderland en het Nationaal Restauratiefonds.

De oudste nog bestaande locomotiefloods van Nederland uit 1868, een gemeentelijk monument, was jarenlang in gebruik als meubelfabriek. Het complex is in de loop der tijd steeds verder uitgebreid.

Na het vertrek van de meubelfabriek ontwikkelde het industriële erfgoed zich tot broedplaats voor zelfstandige ondernemers in de creatieve sector. Er zijn door de jaren heen de mooiste dingen ontworpen. Met de recentelijke restauratie en herbestemming wordt dat nog beter zichtbaar. Met horeca als verbindende schakel. Het karakter van de oude fabriek is nog overal in het pand en het restaurant voel- en zichtbaar, doordat zoveel mogelijk materialen zijn hergebruikt.

Stichting De Gelderland is de drijvende kracht achter het initiatief, de planvorming en de gefaseerde herbestemming van het terrein. Ook bij deze herbestemming is de bundeling van krachten de sleutel tot succes. Daarom stonden de stichting, de gemeente en het Restauratiefonds al op donderdag 26 juni aan de vooravond van de officiële opening stil bij de samenwerking.