Baarn maakt nieuwe lijst monumenten

De gemeente Baarn is druk doende met het maken van een zogenoemde erfgoedwaardenkaart. Op de lijst komen niet alleen monumentale panden, maar ook archeologische vondsten en landschappen.

Baarn kent al een monumentenlijst, maar die was volgens verantwoordelijk wethouder Erwin Jansma (VVD) aan vernieuwing toe. “Nog niet alles was in kaart gebracht”, verklaarde Jansma daarover tegen RTV Utrecht. “Er is eerder wel een selectie gemaakt van monumentale panden, maar het was nodig die lijst te actualiseren om onduidelijkheid te voorkomen”.

Voor 1950

Twee onderzoekers fietsen op het ogenblik door de provincie Utrecht om alles in kaart te brengen. Vervolgens gaat de plaatselijke overheid met betrokken organisaties als de Historische Kring Baerne en erfgoedvereniging Heemschut in discussie om te bepalen welke monumenten op de lijst komen.

“Panden die voor 1950 gebouwd zijn komen in aanmerking”, aldus Jansma. “Maar het gaat ook om de staat van het pand en de vraag of het nog in het straatbeeld past. We moeten zorgvuldig kijken, want als een gebouw monumentale status heeft, mag er niet veel aan veranderd worden”.

Volgend jaar in te zien

De huidige lijst telt zeshonderd monumenten. Of daar veel nieuwe bijkomen kan Jansma nog niet zeggen. “Het onderzoek loopt. Er komen er ongetwijfeld enkele bij, maar er zal ook een aantal afvallen”.

Voor de zomer moet de klus geklaard zijn. Naar verwachting is de erfgoedwaardenkaart Baarn volgend jaar voor iedereen in te zien.