Gemeente Leidschendam-Voorburg linkt oud en nieuw

interuer

Na een volledige en duurzame renovatie van ongeveer anderhalf jaar, hebben circa tweehonderd ambtenaren en het college burgemeester en wethouders onlangs het nieuwe gemeentehuis van Leidschendam-Voorburg weer in gebruik genomen.

De medewerkers werkten tot voor kort verspreid over zes locaties, wat samenwerken bemoeilijkte. De huisvesting moest naar een centrale locatie, om zo een dubbel effect te bereiken: interne bedrijfsprocessen zouden efficiënter moeten kunnen worden georganiseerd, voor de burgers zou het gemeentehuis meer transparantie moeten opleveren. Een plek waar je terecht kunt voor al je burgerzaken. OTH architecten nam dit als uitgangspunt voor het nieuwe interieur, http://oth.nl/Nieuws/Nieuws/Leidschendam

De opdracht aan het bureau bestond uit renovatie en herindeling van een tweetal, schuin tegenover elkaar liggende panden – die aan de hoekzijden visueel met elkaar verbonden werden. Deel een van het project betrof het monumentale raadhuis (Raadhuisplein), ontworpen door architect Kropholler (1940). Het gebouw beschikt over typerende arcades rond de centrale, twee verdiepingen hoge hal. Gedurende de jaren werden hieraan panden toegevoegd in dezelfde bouwstijl als het monument. Besloten werd de oorspronkelijke architectuur van het pand weer zoveel mogelijk zichtbaar te maken terwijl het interieur samenwerken en het Nieuwe Werken optimaal mogelijk zou maken.

Groen naar binnen

Het pand, aan de achterzijde aan een park gelegen, bood prachtige kansen het groen ‘naar binnen te halen’. Zo kon bovendien natuurlijk licht tot diep in het pand binnendringen.

Het gebouw werd als het ware geopend, routes telkens eindigend in open, lichte ruimtes, wat haar architectonische en ruimtelijke kwaliteiten weer zichtbaar en (be-) leefbaar maakte. De algehele sfeer in het gebouw werd hiermee opgewaardeerd, waardoor het nu niet alleen zijn gemeentelijke taken vervult, maar bovendien het visitekaartje voor gemeente Leidschendam-Voorburg is geworden. Het interieur scoort bovendien Very Good op de BREEAM-duurzaamheidsschaal.

Het ontwerpproces kreeg vorm vanuit de wens het Nieuwe Werken aan het monumentale en tegelijk gemeentelijke karakter te koppelen. De meer gesloten werkruimten werden aan de straatgevel gepositioneerd, waardoor de open zones zich richtten op de tuinzijde. De hoeken werden geopend en vrijgespeeld voor ontmoeten, vergaderen en ontspannen – zo zijn deze zowel voor het pand als voor de gebruikers verbindende plekken geworden.

Rondleiding

Vanuit de vernieuwde entree, stap je via de glazen schuifdeuren al snel de imposante, twee verdiepingen tellende hal binnen. Hier is de kwaliteit van het monument direct zichtbaar. Door alle bijkomende afscheidingen zo transparant mogelijk te houden, komt de oorspronkelijke architectuur optimaal tot haar recht.

Het is een ruimtelijke, unieke plek geworden, waar medewerkers elkaar ontmoeten dankzij uitnodigende ontmoetingsplekken (een lange leestafel met krukken, loungefauteuils, nisbanken). Tegelijk is het de hal waar bezoekers zich kunnen oriënteren, dankzij de open en heldere indeling. De binnentuinen liggen in het verlengde van deze ruimte en verkregen een gelijksoortig open, ontmoetingsgerichte indeling. Hier werden tevens zitplaatsen gecreëerd om de interactie buiten voort te zetten.

De overgang van oud- naar nieuwbouw is nadrukkelijk zichtbaar gemaakt, de kwaliteiten van beiden benadrukkend. Zo heeft het monumentale deel een meer introvert karakter terwijl de bestaande nieuwbouw een meer extraverte uitstraling kent. Er werd gekozen voor stoere, natuurlijke materialen als eikenhout en accenten in primaire kleuren (blauw, oranje, okergeel).

Identiteit

De identiteit van Leidschendam-Voorburg weerspiegelt zich op diverse wijzen in het interieur. Op de begane grond is gekozen voor een thematische vertaling met folies van landgoederen en parken van de gemeente.

Op de verdieping komen folie-afscheidingen van bekende personen uit de regio aan bod aan de hand van kunstvormen in tekst en beeld. Gedichten van Aart van der Leeuw, regiodichter, en kunstafbeeldingen van bijvoorbeeld wetenschapper Christiaan Huygens zorgen voor directe herkenning bij beleidsmedewerkers.

De werkzaamheden aan het tweede pand (Koning Wilhelminaplein) van de gemeente Leidschendam-Voorburg zijn nog gaande. De oplevering is naar verwachting eind maart 2015.

Architecten CIe (Raadhuisplein) en Kraaijvanger (Koningin Wilhelminaplein) zijn verantwoordelijk voor de aanpak van de exterieurs.