Genootschap zoekt zitkuilen in Gelderland

Het Gelders Genootschap vraagt de komende jaren aandacht voor Nederlands erfgoed uit de periode 1965-1990. Voor invulling van het project is de organisatie op zoek naar zitkuilen in Gelderland.

“Hoewel interesse in erfgoed uit het post ’65 tijdperk almaar toeneemt, is er nog slechts weinig animo voor behoud van die jonge architectuur. Terwijl post ’65 erfgoed veel kwaliteiten heeft”, verklaart Lotte Schuitemaker, adviseur erfgoed van het genootschap.

Belangrijke periode

Weinig mensen realiseren zich volgens haar hoe belangrijk de betreffende periode is geweest voor het Nederlandse erfgoedlandschap. “Architectuur uit de jaren ’65-’90 wordt bovendien vaak als lelijk opgevat, hetgeen de waardering niet ten goede komt”.

Het Gelders Genootschap vindt echter meer aandacht voor dit bijzondere erfgoed alleszins nodig, aldus Schuitemaker. Reden waarom het zich de komende jaren inzet voor post ’65 architectuur.

Zitkuil

Een bijzonder fenomeen uit de jaren ’70 is de zitkuil. Dit verlaagde gedeelte in huis was destijds bijzonder populair. Tegenwoordig komt de zitkuil in het interieur minder vaak voor.

Voor zijn post ’65 project is het Gelders Genootschap op zoek naar zitkuilen in Gelderland. Wie in de oostelijke provincie een zitkuil kent, wordt verzocht dat te laten weten. Stuur een mail naar l.schuitemaker@geldersgenootschap.nl

Foto: Makelaarskantoor Brabant.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.