Gestolen zwaarden terug op Slot Zuylen

Na meer dan 30 jaar zijn twee verloren gewaande zwaarden uit 1825 terug op Slot Zuylen (Oud-Zuilen, nabij de stad Utrecht).

Halverwege de jaren tachtig is bijna de hele wapencollectie van Slot Zuylen gestolen. Die misdaad is tot op de dag van vandaag onopgelost. De degens, dolken, geweren en pistolen hebben het kasteel nooit meer gezien. Met de terugkeer van de twee gestolen zwaarden komt daar nu verandering in.

Met dank aan een oplettende handelaar in antieke wapens en een attente bruikleengever kunnen de zwaarden per direct weer bewonderd worden in hun oorspronkelijke thuis.

Tjiandjoer 1825

In augustus kreeg conservator Gerbrand Korevaar een mail van Arjan Hollestelle, handelaar in antieke wapens. Hij had een bijzonder Indonesisch zwaard uit Cianjur (Tjandjoer, een stad gelegen in de provincie West Java) gekocht op Marktplaats.

Op de schede is een decoratief patroon gegraveerd naast de inscriptie ‘Heer Van Zuijlen 1825, Tjiandjoer’ – en op achterzijde staat Baron van Tuyll van Serooskerken’. Hollestelle had over de diefstal uit Slot Zuylen gehoord en vermoedde dat zijn aankoop een van die gestolen zwaarden betrof. De handelaar vond dat dit exemplaar thuishoort in het huis van de oorspronkelijke eigenaar.

Aan de hand van oude interieurfoto’s is bekend hoe wapens van de voormalige bewoners werden gepresenteerd in de zogenoemde Stenen Kamer. In een inventarislijst, opgesteld voor de diefstal, worden vier zwaarden omschreven als ‘Ind. zwaard met hoorngevest en houten schede Tjiandjoer 1825’. Die beschrijving bewijst dat het wapen van Hollestelle een van de gestolen zwaarden is.

Na berichtgeving over het teruggevonden zwaard besloot Peter Dekker, consultant historische Oosterse wapens, een tweede exemplaar dat hij in zijn bezit heeft in bruikleen aan te bieden. Daarmee hebben twee van de vier Indonesische zwaarden hun weg naar huis teruggevonden.

Sportief zwaard

Het betreffende type zwaard staat afgebeeld in het plaatjesalbum Indië. Gevende eene beschrijving van de Inheemsche bevolking van Nederlandsch-Indië en van hare beschaving uit 1928 van cacao- en chocoladefabriek Droste.

Uit het album blijkt dat de zwaarden in de Preanger regio op West Java werden gebruikt om op herten te jagen. Door de lokale adel werd dit als sport beoefend. De zwaarden hebben in Slot Zuylen ongetwijfeld een meer decoratieve functie vervuld.