Grijpskerk naar Stichting Oude Groninger Kerken

De Protestantse Gemeente Grijpskerk en omstreken draagt op vrijdag 8 november de dorpskerk, het kerkhof en de bijbehorende gebouwen over aan de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK).

Daarmee komt het bezit van de SOGK op 92 kerken, twee synagogen, 57 kerkhoven/begraafplaatsen en negen (vrijstaande) torens. Na de officiële overdracht gaat een nog te vormen plaatselijke commissie aan de slag om activiteiten in het gebouw te (blijven) organiseren.

Fusies

In 2012 fuseerde de hervormde gemeente van Grijpskerk e.o. met de gereformeerde kerken van Grijpskerk en Pieterzijl. In 2017 volgde de samensmelting met de gereformeerde kerken van Niezijl en Kommerzijl Afgelopen jaar is na veel overleg besloten als kerkelijke gemeente verder te gaan met het kerkgebouw aan de Nicolaas Grijpstraat.

Historie

De Grijpskerk is vermoedelijk rond 1500 gesticht door Nicolaas Grijp. In 1582, ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog, is het godshuis verwoest door plunderende benden.

Tussen 1607 en 1614 is de kerk op dezelfde plek herbouwd onder leiding van jonker Everhardt van Asschendorp, zoals blijkt uit de gevelsteen boven de westingang. Op de toren prijkt een gouden vleugelloze griffioen of grijpvogel als windvaan.

Kerkhof

Het kerkhof rond de Grijpskerk was oorspronkelijk omgeven door een gracht. Voor de aanleg omstreeks 1845 van een straatweg (meer een grindweg) door het Groningse dorp naar Friesland, moest de gracht worden gedempt. Anders zou er te weinig ruimte zijn voor het verkeer.

In 1832 bouwden de orgelmakers L.J. en J. van Dam voor het godshuis een orgel met twee klavieren, dat in 1868 vervolgens door Petrus van Oekelen is aangepast.

Gebruik

De Protestantse Gemeente van Grijpskerk zal het kerkgebouw de komende jaren 15 tot 20 maal per jaar blijven gebruiken voor kerkdiensten.

Daarnaast staat het gebouw naar verwachting open voor rouw- en trouwdiensten en overige activiteiten. Zoals gezegd is de plaatselijke commissie van de kerk daarvoor straks verantwoordelijk.

Foto: De Grijpskerk komt per 8 november in bezit van de SOGK (foto Duncan Wijting).

 

1 thought on “Grijpskerk naar Stichting Oude Groninger Kerken

  1. Goedenmiddag, mijn vrouw zaliger ruim drie jaar geleden overleden, is in 1946 geboren in Grijpskerk. Rond 1950 verhuisd naar Tilburg, Noord Brabant. Ons hele leven Gereformeerd gebleven, nu PKN.
    Geboren naam van mijn vrouw Louise Hovenga, mijn naam Adam van der Linden wonende nu te Hilvarenbeek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.