Groeiend aantal bezoekers Nationale Park De Hoge Veluwe

Het Nationale Park De Hoge Veluwe heeft vorig jaar meer bezoekers ontvangen dan verwacht. Was in de begroting uitgegaan van 590.000, het werkelijke aantal beliep 625.000.

Het park is voor zijn voortbestaan vrijwel geheel afhankelijk van betalende bezoekers. Dankzij de inmiddels ruim 600.000 belangstellenden per jaar is De Hoge Veluwe in staat de 5.400 hectare natuur en landschappen met bijbehorende fauna en flora te beheren en beschermen. Bovendien blijft het park naar eigen zeggen innoveren op het gebied van recreatieve voorzieningen en het aanbod evenementen en activiteiten.

Het bezoekersaantal van het midden in het Nationale Park De Hoge Veluwe gelegen Kröller-Müller Museum bleek vorig jaar eveneens hoger dan gedacht.

Een en ander betekent volgens de directie dat de combinatie natuur, cultuur en kunst door veel liefhebbers uit binnen- en buitenland wordt gewaardeerd. De cijfers van het park zijn gebaseerd op betalende bezoekers, die van het museum op het aantal bezoeken.

Cruciale rol

De Hoge Veluwe is het grootste actief beheerde natuurgebied in particulier bezit in ons land. Het speelt een cruciale rol in het Nederlandse Natuurnetwerk en is belangrijk onderdeel van het Europese Natura2000 netwerk.

Dankzij zorgvuldig en systematisch beheer heeft het park een grote diversiteit biotopen, met veel beschermde en zeldzame soorten zoals de klokjesgentiaan, de boommarter en de heidezegge. Voor verschillende soorten is het park de laatste plek in Nederland waar zij leven.

Balans

De kwaliteit van de parkbeleving wordt gedragen door de aanwezige landschappen en natuur. Andersom geldt dat de bijzondere natuur juist in stand gehouden kan worden met de inkomsten uit het bezoek.

Het park werkt daarom al jaren op basis van een balans tussen ecologie en economie, waarbij een heldere zonering van groot gewicht is. Die is gegrondvest op de belangrijkste natuurwaarden. Het overgrote deel van het park valt onder de rustige zone, waar bezoekers het landschap kunnen ervaren met ongestoorde vergezichten.

Investeringen

Rond het centrum van De Hoge Veluwe en het daar gelegen Kröller-Müller Museum is het veruit het drukst. Wandelingen en activiteiten beginnen daar, in dat gebied vinden investeringen in publieksvoorzieningen plaats.

Door wegen af te waarderen en bezoekers te concentreren blijft de rust gewaarborgd en is er minder verstoring in de rustige zones. Voorts wordt regulier onderhoud gepleegd in het bos en de open landschappen, met als doel de biodiversiteit te verbeteren. hogeveluwe.nl

Foto: Jachthuis Sint Hubertus op het Nationale Park De Hoge Veluwe, in 1914 ontworpen door architect Hendrik Petrus Berlage, in opdracht van het echtpaar Helene en Anton Kröller-Müller.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.