Groen dak op rijkmonument de Doelen

Op het dak van concert- en congresgebouw de Doelen in Rotterdam wordt het platte dak van 2.581 vierkante meter bedekt met een grote variatie groen. De totale oppervlakte staat gelijk aan 10 tennisbanen. De waterberging op het dak van het rijksmonument krijgt een capaciteit van 2.000 badkuipen.

Het is de eerste keer dat een groot gemeentelijk gebouw in het hart van de stad een multifunctioneel dak van deze omvang krijgt. Vandaag (maandag 20 september) is voor de aanleg het startsein gegeven.

Met het neerleggen van de eerste kratten voor wateropvang op het dak zet de gemeente Rotterdam samen met de Doelen, het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en 7 Square Endeavour, de eerste stap. Het is tevens een nieuwe stap op weg naar een lokaal dakenlandschap.

Rotterdam telt ruim 18 vierkante kilometer aan platte daken, vaak ongebruikt. “Het is fantastisch dat we het grote dak van de Doelen beter gaan benutten. Het wordt een groene oase in het centrum. Het dak vangt regenwater op bij hevige buien en draagt bij aan verkoeling als het heet is. Daar profiteert iedereen van”, verklaart wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen).

Wateropvang, groen en biodiversiteit

Onder de beplanting wordt een systeem met kratten aangebracht, waarin regenwater wordt opgeslagen. Het water wordt afgevoerd tijdens regenbuien en bij droogte gebruikt om de beplanting op het dak van water te voorzien.

Zo past de stad zich aan het veranderende klimaat aan en zorgt Rotterdam naar eigen zeggen voor duurzaam waterbeheer. Verder is de hemelwatertoevoer van de Grote Zaal aangepast, zodat ook het regenwater van dat dak (2.524 vierkante meter) opgevangen wordt

Bijzonder is de grote variatie aan planten. Op het dak komen verschillende soorten inheemse kruiden, bollen, siergrassen, planten en heesters. Er komen vijf insectenhotels en de begroeiing trekt bijen, vlinders en vogels aan.  Het groen draagt zo bij aan meer biodiversiteit in de stad.

Aan de Schouwburgpleinzijde komt op het dak een houten vlonder van 480 vierkante meter, die bestemd is voor educatieve, sociale en culturele activiteiten. Als het dak klaar is, is het nog niet algemeen toegankelijk voor publiek, maar worden er wel rondleidingen gegeven. Mogelijkheden om het dak in de toekomst openbaar toegankelijk te maken worden verder verkend.

Het ontwerp voor het dak is van Kraaijvanger Architecten. Het beplantingsplan is gemaakt door Deltavormgroep in samenwerking met Cruydt Hoeck. Hoveniersbedrijf Van der Tol is geselecteerd voor de aanleg van het dak. De aanleg is naar verwachting eind februari 2022 gereed.

Duurzaam dakenlandschap

Het duurzame dak op de Doelen behoort tot de projecten van Life@Urban Roofs, onderdeel van het Europese LIFE-programma voor milieu- en klimaatactie. Eerder is een natuurdak op woongebouw de Peperklip op Rotterdam Zuid aangelegd en zijn drie groenblauwe daken op de Robert Fruinstraat in Rotterdam West tot stand gekomen.

Het dak op de Doelen draagt bij aan de ambities van het college van B en W op het gebied van duurzaamheid, klimaatadaptatie, het verwezenlijken van 20 hectare extra groen en herstel van biodiversiteit in de stad.

De gemeente Rotterdam is eigenaar van het rijksmonument. De aanleg van het dak is een gezamenlijk project van concert- en congresgebouw de Doelenhet hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, 7 Square Endeavour, het Rotterdams WeerWoord en Rotterdam gaat voor groen.

Foto; Groen biodivers dak Doelen (artist impression Plotvis).

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.