Ga naar de inhoud

Groninger kerkhoven gaan voor herstel biodiversiteit

De biodiversiteit in het Groningse landschap en op Groninger kerkhoven holt achteruit. Hierdoor worden planten, bomen en dieren die van oorsprong in de noordelijke provincie voorkomen met uitsterven bedreigd. Reden voor Landschapsbeheer Groningen en de Groninger Kerken de handen ineen te slaan.

Beide organisaties, financieel gesteund door de provincie Groningen en het Dinamo Fonds, zetten zich in voor herstel van de biodiversiteit op de betreffende terreinen.

Kerkhoven zijn in de bebouwde omgeving oases van rust. Daardoor zijn ze aantrekkelijke schuil- en broedplaatsen voor allerlei dier- en plantensoorten. Met adequate inrichting en beheer kan een kerkhof daarom belangrijk zijn voor meer biodiversiteit.

Aan de slag op tien terreinen

“We gaan aan de slag op tien terreinen”, verklaart Anita Pronk-Pigmans van Landschapsbeheer Groningen. “Die willen we zo optimaal mogelijk inrichten voor een hoge soortenrijkdom, zonder afbreuk te doen aan de cultuurhistorische waarden van het kerkhof”.

Bedoeling is beheerders te helpen bij het ontwikkelen en uitvoeren van praktische maatregelen en het maken van natuurvriendelijke beheerplannen. “Dat doen we op ieder terrein op basis van onderzoek naar ecologische waarden en kansen. Denk aan het ophangen van nestkasten, de aanplant van struiken, bomen en bollen en/of het minder vaak maaien”.

Film en hand-out

Op veel kerkhoven in Groningen zijn vrijwilligersgroepen actief, maar het ontbreekt vaak aan specialistische kennis. Door vrijwilligers en beheerders praktische adviezen mee te geven valt naar verwachting van de initiatiefnemers flink winst te behalen.

“We maken daartoe een informatieve film en een hand-out. Zo kunnen niet alleen deelnemers aan dit project, maar kan iedere geïnteresseerde kennis opdoen en toepassen”, aldus Miriam van der Waart van de Groninger Kerken.

Foto: Het kerkhof in het Groningse dorp Wittewierum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.