Groninger Landschap zet herstel molen Zeldenrust in gang

Het Groninger Landschap is doende met de versterking van molen Zeldenrust in Westerwijtwerd. Het bouwwerk krijgt onder andere een nieuwe fundering zodat het rijksmonument weer stevig staat. De molen liep forse schade op na de aardbeving van Huizinge in 2012, veroorzaakt door de gaswinning.

Zeldenrust, gebouwd in 1845, kwam in 2007 in bezit van Het Groninger Landschap. Na voornoemde beving zakte de molen door zijn fundament en vormde een veiligheidsrisico voor het naastgelegen molenaarshuis. De bewoners vertrokken en de woning, eveneens een rijksmonument, werd opgekocht door de NAM.

Langdurig overleg

Na jaren van overleg over het herstel van de aardbevingsschade aan de molen kwamen Het Groninger Landschap en de NAM eind 2019 uiteindelijk tot een definitief besluit.

Het Groninger Landschap werd eigenaar van het huis en de NAM betaalde een vergoeding voor schadeherstel en versterking van de molen. Met zowel molen als molenaarswoning in bezit lag de weg vrij om te beginnen met de werkzaamheden.

Voorjaar 2021 klaar

Het bedrijf Bresser verzorgt de versterking van de molen. Nadien wordt groot onderhoud ter hand genomen. Streven is de werkzaamheden in het voorjaar van 2021 af te ronden. De molen gaat na renovatie weer open voor publiek. De woning wordt ingericht als vakantiehuis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.