Groot onderzoek naar Romeinse villa Voerendaal

In de Limburgse gemeente Voerendaal bevinden zich de resten van een monumentaal Romeins villacomplex uit de 2e – 3e eeuw. De villa Voerendaal-Ten Hove is verreweg de grootste van Nederland: de gevel van het Romeinse gebouw mat wel 190 meter.

Vandaag (vrijdag 4 januari) presenteerden de provincie Limburg, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en het Limburgs Museum in Venlo plannen voor een groot archeologisch onderzoek naar deze vindplaats.

De villa lag langs de belangrijkste Romeinse weg, de Via Belgica, een vitaal knooppunt in het netwerk van handel in agrarische producten. Vanwege die functie, en zijn omvang, is de villa van internationale betekenis.

Archeologische schatkist

Villa Voerendaal-Ten Hove is ook de enige in zijn soort waarvan is vastgesteld dat er een aquaduct (waterleiding) aanwezig was.

Al sinds de 19e eeuw worden er opgravingen verricht op het terrein, maar die onderzoeken zijn nooit eerder in samenhang bestudeerd. Het is volgens kenners een archeologische schatkist die nu voor het eerst wordt geopend.

Met het komende onderzoek kan eindelijk het verhaal van dit enorme Romeinse complex worden verteld. Een aanvankelijk klein, lokaal boerenbedrijfje groeide uit tot een grootschalig agrarisch complex dat graanvoorraden leverde aan Romeinse grenstroepen. Wie zorgde voor die verandering? Wie woonden er? Hoe leefden ze? Veel vragen waar archeologen na een grondige uitwerking en analyse van de eerder gedane vondsten een antwoord op hopen te geven.

3D-impressie van Villa Voerendaal-Ten Hove (afbeelding Mikko Kriek).