Meteen naar de inhoud

‘Groote Museum’ ARTIS in Amsterdam weer open

Koningin Maxima heeft de poorten van het Groote Museum-ARTIS heropend. Het oudste museumgebouw in Amsterdam (1855) is ingrijpend gerestaureerd en verbouwd. Vanaf vandaag (donderdag 12 mei) is het weer publiek toegankelijk. Tot zondag 15 mei is er een speciaal programma.

Het Groote Museum-ARTIS is bereikbaar via het vrij toegankelijke Artisplein. Het gebouw, monumentaal erfgoed en rijksmonument, ging 75 jaar geleden vanwege financiële problemen dicht.

Met de zojuist voltooide restauratie en nieuwbouw naar ontwerp van architectenbureau Merk X werd in april 2017 een begin gemaakt. De herstelwerkzaamheden betroffen de verrotte fundering en de transformatie van de kelderverdieping tot moderne ontvangstruimte.

Piepklein sleuteltje

Directeur Rembrandt Sutorius van dierenpark ARTIS gaf koningin Maxima voor het verrichten van de officiële openingshandeling eerder deze week een pieplein sleuteltje. Aansluitend kreeg zij een rondleiding; de koningin ontmoette makers, kunstenaars en wetenschappers die op enigerlei wijze aan het Groote Museum hebben bijgedragen.

Het interactieve museum gaat over de verbinding van de mens met al het leven op aarde, over de samenhang tussen mens, dier, plant, microbe en de aarde zelf. Doel is de bezoeker met andere ogen naar zijn omgeving en de wereld te laten kijken.

Historie

Het Groote Museum, ofwel het Hoofdgebouw, is het eerste en meest imposante ARTIS-gebouw. Het staat op het oudste ARTIS-terrein: het buiten Middenhof. Krap een halve hectare groot werd dit in 1838 door Westerman, Werlemann en Wijsmuller (‘de drie W’s’), de oprichters van het dierenpark, aangekocht.

Het Groote Museum, ook ontmoetingsplek voor het Koninklijk Zoölogisch Genootschap Natura Artis Magistra, kwam tussen 1850 en 1855 tot stand. Dit omdat het genootschap naast de dierentuin een uitstalling ambieerde, waar opgezette dieren, skeletten, insecten, fossielen, gesteenten en etnografica konden worden getoond. Het museum, ontworpen door J. van Maurik, was het eerste 19e eeuwse museumgebouw met een tentoonstellingsfunctie in Nederland. Hierdoor had het een grote sociale en culturele rol in het Amsterdam van de 19e en de eerste helft van de 20e eeuw.

Foto: Maarten van der Wal.

 

1 reactie op “‘Groote Museum’ ARTIS in Amsterdam weer open”

  1. Heel mooi, echter de projectleider had de restauratieplannen verkeerd gelezen. Al het stucwerk en de gehoute plafonds (verf) verwijderd.
    Een onvergeeflijke fout (boete een schijntje 3000€)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: