Grootschalig landschapsproject brengt ode aan M.C. Escher

Vandaag (woensdag 20 juni) is in Friesland de laatste hand gelegd aan het indrukwekkende landschapsproject Een ode aan M.C. Escher in het graan.

Kunstenaars werkten nauw samen met boeren om de acht grootschalige kunstwerken in graanakkers tot stand te brengen. Het platgestampte graan vormt figuren die een hommage brengen aan de wereldberoemde graficus. Het project is onderdeel van Sense of Place en valt samen met de Bildtse Aardappelweken en het participatieproject Planeet Escher, waarmee het Fries Museum allerlei op Escher-geïnspireerde projecten verzamelt.

Droom

De kunstenaars trapten het laatste graan plat onder grote belangstelling. Joop Mulder van Sense of Place en directeur Kris Callens van het Fries Museum hielpen een handje mee.

Voor initiatiefnemer Henk Rusman is het landschapsproject een droom die werkelijkheid wordt. De beeldend kunstenaar woont al jaren in ´t Bildt en maakt er zijn monumentale beelden van staal en steen. Rusman heeft diverse collega-kunstenaars o.a. uit ´t Bildt gevraagd Escheriaanse ontwerpen te leveren voor de graankunst. Een aantal werken is te bekijken vanaf de Oude Bildtdijk, maar het beste te zien vanuit het reuzenrad dat vanaf 29 juni op locatie staat. Ook is het project spectaculair vastgelegd in een dronevideo, te zien op de website van het Fries Museum.

Bustour

Om de graankunst makkelijk bereikbaar te maken is in samenwerking met vervoersbedrijf Arriva een rechtstreekse busverbinding in het leven geroepen.

Van 29 juni tot en met 8 juli rijdt dagelijks een bus van het Fries Museum naar de Escheriaanse kunstwerken in ‘t Bildt. Een ticket kost 10 euro en is inclusief toegang tot het reuzenrad. Het Fries Museum beschouwt het kunstproject in het Friese platteland als een uitgelezen kans extra aandacht te vragen voor de populaire tentoonstelling Escher op reis.

In het graan zijn kunstwerken te zien van Henk Rusman, Bowe Roodbergen, Marco Goldenbeld, Ria Groenhof, Hans Kuiper, Rinus Roelofs en Roland de Jong Orlando.

Klik hier om de dronevideo te bekijken.

Foto: Still uit de video, een van de werken in het graan. Nu te zien op ’t Bildt.