Grote erfenis voor Stichting Behoud Kerkelijke Monumenten

De Stichting Behoud Kerkelijke Monumenten, die zich beijvert eigenaren en beheerders van monumentale kerken in Nederland de helpende hand te bieden bij restauratie- en onderhoudskosten, heeft een erfenis van 150.000 euro ontvangen. Met dat bedrag kan de in 2011 opgerichte stichting een serieus begin maken om haar doelstelling ten uitvoer te brengen.

Nederland telt bijna 4.200 historische kerken, waarvan vele nog in gebruik zijn bij een lokale kerkelijke gemeente of parochie. Maar de gebouwen vormen een steeds zwaardere last voor de beheerders: hoge onderhouds- en verwarmingskosten, tegenover teruglopende kerkgang.

Niet alle restauratielasten worden bovendien door de rijksoverheid gesubsidieerd – een deel zal altijd door de kerkelijke instantie zelf gedragen moeten worden.

Landelijk

Ter financiële ondersteuning werden en worden tal van regionale en lokale stichtingen van de grond getild om de kerkbesturen te helpen. Geen van die organisaties heeft echter een landelijk karakter.

In die leemte wil de vanuit Elburg opererende Stichting Behoud Kerkelijke Monumenten voorzien. Zij is er naar eigen zeggen voor álle historische kerken in Nederland die nog een kerkelijke functie hebben. “Wij willen ons daarbij expliciet ook ontfermen over het historische interieur van de gebouwen”, aldus de stichting, “want juist daarvoor is ook vanuit de rijksoverheid minder vaak subsidie te krijgen”.

Marketingcampagne

De Stichting Behoud Kerkelijke Monumenten, tot begin dit jaar opererend onder de naam Stichting Steun Onderhoud en Restauratie Historische Nederlandse Kerkgebouwen, heeft de afgelopen jaren geprobeerd om bekendheid te krijgen.

Maar met beperkte financiële middelen was dat niet eenvoudig. Nu de stichting een grote erfenis heeft gekregen, kon zij van start met een bescheiden marketingcampagne om meer donateurs te werven en haar doelstellingen verder uit te dragen. Inmiddels heeft de stichting een eerste project financieel kunnen ondersteunen en is haar website vernieuwd.

Kerken die overwegen een financiële aanvraag bij de stichting in te dienen, vinden meer informatie over de voorwaarden van zo’n aanvraag op www.behoudkerkelijkemonumenten.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.