Ga naar de inhoud

Grote manifestatie in Amsterdam voor behoud Surinaams erfgoed

De houten 17e-eeuwse Amstelkerk vormt in de maanden juni en juli het decor van Stadsherstels Surinaamse maanden. Met in de hoofdrol een multimediale kunstexpositie waarin de houten huizen van Paramaribo centraal staan.

Lezingen door schrijfster Cynthia McLeod over Elisabeth Samson (De vrije negerin), conservator Julie-Marthe Cohen over de joden van Suriname en een voordracht over het redden van Surinaamse huizen, maken de maanden compleet. Stadsherstel Amsterdam vraagt hiermee aandacht voor behoud van Surinaams erfgoed door Stadsherstel Suriname.

Als opmaat bericht nationaal magazine MONUMENTAAL in zijn apriluitgave 2019, verkrijgbaar vanaf vrijdag 12/4, uitvoerig over de opknapbeurt van Paramaribo. ‘Stadsherstel Suriname geeft de Houten Stad nieuw elan’.

In verval

De binnenstad van Paramaribo bestaat uit karakteristieke houten huizen uit de 18e en 19e eeuw en is sinds 2002 opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Door verschillende omstandigheden verkeren veel houten huizen in vervallen staat.

In 2011 is Stadsherstel Suriname, naar voorbeeld van Stadsherstel Amsterdam, opgericht en sindsdien zijn al vier houten huizen gerestaureerd waaronder het pand waar nu het Koto museum in is gevestigd. De koto is een traditioneel kledingstuk van de Creolen in Suriname.

Kunstexpositie

Binnen de kunstexpositie Benedictio III : prasi-oso, de magie van authentieke parels van Natasha Knoppel Art Galleries staan de houten huizen centraal.

Met klassieke werken van een selecte groep Surinaamse kunstenaars, onder wie Egbert Lieveld, George Struikelblok, Erwin de Vries, Franklin Delano Pengel, Ray Daal, Leo Wong Loi Sing, Jules Chin A Foeng en George Ramjiawansingh.

Ruben Cabenda, winnaar van de Rietveld Fine Arts Prize 2014 heeft voor de kunstexpositie de video-animatie ‘nieuwe herinneringen aan oude huizen’ gemaakt. De kier naar een veelzijdige cultuur wordt verder opengezet door ambachtelijk houtsnijwerk van cederhout uit het diepe binnenland van Suriname. In samenwerking met het Surinaams Koto Museum worden traditionele koto gepresenteerd.

Natasha Knoppel is elke dinsdag, woensdag en vrijdag van 12.00 uur – 17.00 uur aanwezig om bezoekers te voorzien van meer informatie over de kunstwerken. Een deel van de opbrengst van de expositie komt ten goede aan de restauratie van het vijfde Stadsherstel Suriname pand.

Lezingen

Op drie woensdagavonden kan publiek een lezing bezoeken. De eerste door auteur Cynthia McLeod richt zich op Elisabeth Samson. De Vrije Negerin en is op woensdag 12 juni. McLeod schreef onder andere de bestseller Hoe duur was de suiker en deed een uitvoerige studie over Elisabeth Samson. De betreffende woensdagavond zijn als voorproefje twee kunstwerken van de expositie al te bewonderen.

Op woensdag 3 juli vertelt projectleider en buitenlanddeskundige Paul Morel van Stadsherstel Amsterdam onder de titel Surinaamse huizen redden over het unieke Surinaamse erfgoed en hoe de Stadsherstel organisaties aan twee kanten van de oceaan proberen deze panden te redden.

De voordracht De joden van Suriname: een gekleurde geschiedenis, verzorgd door Julie-Marthe Cohen, conservator cultuurgeschiedenis van het Joods Historisch Museum, is op woensdag 10 juli. In die lezing wordt een beeld gegeven van de historische context van de joodse gemeenschappen die zich vanaf de 17e eeuw vanuit Amsterdam vestigden in de Nederlandse koloniën in de Nieuwe Wereld.

Bezoekersinformatie Surinaamse maanden

Locatie                     : Amstelkerk (Amstelveld 10, Amsterdam)

Datum                      : 19 juni – 30 juli 2019

Verkoopexpositie   : ma-vrij 9.00 uur -17.00 uur (vrije toegang)

Lezingen                   : woensdag 12 juni, 3 juli en 10 juli om 20.00 uur

Kaartverkoop          : 7,50 euro p.p. per lezing en 5 euro voor Vrienden van Stadsherstel

www.stadsherstel.nl/suriname

Foto: Restauratie van deze vervallen panden aan de waterkant in Paramaribo begint waarschijnlijk nog dit jaar (foto Stella van Heezik).