Grote stormschade in boswachterij

Het noodweer van gisteren (vrijdag 18 juni) heeft tot ongekende schade geleid in de bossen rond Leersum. Het zwaarst getroffen gebied ligt in een relatief smalle strook van circa drie kilometer breed en vijf kilometer lang ten noorden van Leersum tot aan de A12.

Volgens een eerste schatting zijn duizenden bomen omgewaaid; op sommige plekken liggen complete bospercelen plat. Ten zuiden van Leersum is ook landgoed Broekhuizen zwaar getroffen.

Levensgevaarlijk

De situatie in de bossen is volgens Staatsbosbeheer nu levensgevaarlijk. Veel takken en boomkruinen hangen los en tal van bomen zijn instabiel. Het gebied is daarom de komende tijd afgesloten voor publiek. Extra boa’s zijn ingezet om toezicht te houden.

Herstel wegen en paden

In de komende dagen inventariseert Staatsbosbeheer de schade en worden de hoofdwegen vrijgemaakt. Daarna wordt bekeken in welke delen van het bos het mogelijk is wandel-, fiets- en MTB-paden te herstellen. Die werkzaamheden gaan naar het zich laat aanzien weken zo niet maanden duren.

Volgens de veiligheidsregio Utrecht zijn door het noodweer in Leersum tenminste zes woningen onbewoonbaar geraakt. Negen mensen liepen verwondingen op en in het dorp ontstonden diverse gaslekken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.