Gunstige leenfaciliteit voor publiekstoegankelijke rijksmonumenten

Vanaf vandaag (maandag 29 juni) kan via het Nationaal Restauratiefonds een zogenoemde Opengestelde Monumenten-Lening worden aangevraagd.

Deze achtergestelde lening is bedoeld voor eigenaren van publiekstoegankelijke rijksmonumenten die als gevolg van de coronamaatregelen inkomstenderving hebben en die met de generieke COVID-19 steunmaatregelen onvoldoende kunnen dekken.

De leenfaciliteit is onderdeel van het pakket van 300 miljoen euro dat verantwoordelijk minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) beschikbaar heeft gesteld voor de culturele en creatieve sector. Dit in aanvulling op de generieke steunmaatregelen van de rijksoverheid.

50 miljoen beschikbaar

In totaal is voor de Opengestelde Monumenten-Lening 50 miljoen euro beschikbaar. Zij biedt eigenaren ondersteuning om de COVID-19 tijd door te komen. Dat is volgens de minister in het belang van de eigenaren, het (toekomstig) behoud van de monumenten, de werkgelegenheid en van iedereen die wil blijven genieten van deze bijzondere gebouwen.

Van Engelshoven: “Mooi dat het Nationaal Restauratiefonds vandaag de monumentenlening openstelt. Want de coronacrisis heeft ook organisaties getroffen die zich inzetten voor het behoud van monumenten. De Opengestelde Monumenten-Lening stelt eigenaren in staat deze rijksmonumenten (zoals kerken, kastelen en buitenplaatsen) voor het publiek toegankelijk te houden”.

Doelgroep

De gunstige lening is aan te vragen door eigenaren van een of meerdere opengestelde (publiekstoegankelijke) rijksmonumenten én die het behoud van de monumenten nastreven.

Hieronder vallen zowel monumenten die opengesteld zijn voor publiek als door organisaties verhuurde publiekstoegankelijke monumenten, bijvoorbeeld voor bezichtigingen, tentoonstellingen en rondleidingen, maar ook voor onder meer horeca, winkels en vergaderlocaties.

Voorwaarden

De Opengestelde Monumenten-Lening heeft navolgende voorwaarden:

  • Looptijd van 15 jaar tegen 1 procent rente;
  • Maximaal drie jaar aflossingsvrij ;
  • Minimaal leenbedrag 10.000 euro en maximaal 2 miljoen euro per eigenaar;
  • Achtergestelde lening (geen hypotheek nodig).

Inventarisatieformulier en actieplan

In samenwerking met de Federatie Instandhouding Monumenten (FIM), experts uit de monumentensector en het ministerie van OCW heeft het Restauratiefonds een inventarisatieformulier (rekenmodel) en een actieplan ontwikkeld. Hiermee kunnen eigenaren berekenen zij hoeveel ze kunnen financieren en onderbouwen zij de aanvraag voor een lening.

Op www.restauratiefonds.nl/opengesteldemonumentenlening wordt het aanvraagproces toegelicht. Een Corona Care Team binnen het Restauratiefonds is beschikbaar om de aanvragen in behandeling te nemen en aanvragers hierbij te begeleiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.