Ga naar de inhoud

Halve eeuw mobiel erfgoed in Nederland

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en de Stichting Mobiele Collectie Nederland (MCN) houden op 24 september een bijeenkomst over verleden en toekomst van het mobiele erfgoed. Vanaf de jaren ’70 van de 20e eeuw groeide de mobiele collectie Nederland in rap tempo uit tot een nieuwe en eigenzinnige erfgoedsector.

Duizenden liefhebbers ontfermden zich over talloze vracht- en vissersschepen die door de naoorlogse schaalvergroting niet langer rendabel waren. Samen met de vele trein- auto- en vliegtuigliefhebbers vormen zij inmiddels misschien wel de grootste groep particulieren die zijn vrije tijd aan erfgoedzorg besteedt.

Pas later werd men zich ervan bewust dat die nieuwe vrijetijdsbesteding het behoud van erfgoed betekende en aan het eind van de 20e eeuw drong het besef door dat een geheel nieuwe erfgoedsector was ontstaan. Op eigen kracht hadden liefhebbers een collectie van ruim een miljoen objecten opgebouwd.

Op 24 september blikken RCE en MCN niet alleen terug op de geschiedenis van deze jonge loot aan de erfgoedboom, maar kijken ze ook naar de toekomst van de nieuwe erfgoedsector.

Op de website van de RCE staat het volledige programma en meer informatie over de locatie.

Wat: Platform Mobiel Erfgoed over het verleden en de toekomst van het mobiele erfgoed in Nederland

Wanneer: dinsdag 24 september 2024, aanvang 14.00 uur (inloop vanaf 13.30 uur)

Waar: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Smallepad 5, Amersfoort en online

Toegang: gratis

Aanmelden (verplicht): via de website van de RCE

De platformbijeenkomsten Mobiel Erfgoed zijn een initiatief van de stichting Mobiele Collectie Nederland (MCN) en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Tweemaal per jaar worden actuele thema’s geagendeerd en besproken. De bijeenkomsten zijn bedoeld voor alle betrokkene bij het mobiel erfgoed, van eigenaar tot ambtenaar, van liefhebber tot professional. Op eerdere bijeenkomsten stonden onderwerpen als citymarketing, evaluatie van de Erfgoedwet, brandstoffen en duurzaamheid en fondsen en filantropen centraal.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.