Ga naar de inhoud

Heden en verleden samen in de Droogbak Amsterdam  

Het beeldbepalende 19e-eeuwse kantoorgebouw de Droogbak, naast het Amsterdamse Centraal Station, heeft de afgelopen vijf jaar een metamorfose ondergaan tot werkruimte van de 21e eeuw.

KCAP was, in opdracht van Allianz Real Estate, samen met bouwtechnisch adviseur ABT verantwoordelijk voor de ruimtelijke transformatie van het rijksmonument; Fokkema en Partners ontwierpen het interieur in opdracht van advocatenkantoor Clifford Chance. Door nauwe samenwerking zijn partijen er in geslaagd een toekomstbestendig monument te creëren, dat medewerkers optimaal faciliteert in sociale ontmoetingen en een nieuwe manier van werken.

Historie

De Droogbak is in 1884 in neorenaissancestijl ontworpen als hoofdkantoor voor de Hollandse IJzeren Spoorweg Maatschappij. In de loop van de tijd heeft het gebouw diverse gebruikers gekend; twintig jaar geleden is het voor het laatst uitvoerig gerestaureerd.

Inzet van de huidige transformatie was het gebouw op respectvolle manier aan te passen aan de eisen van de hedendaagse werkomgeving: niet alleen door fysieke ingrepen – denk aan modernisering van de klimaatbeheersing, akoestiek en (brand)veiligheid – maar vooral door een nieuwe manier van werken mogelijk te maken, waarin sociale interactie een centrale rol speelt.

De transformatie wordt gekenmerkt door delicate maar belangrijke ingrepen; originele elementen zijn zoveel mogelijk behouden en zichtbaar gemaakt, terwijl de ruimtelijke en visuele verbindingen in het gebouw zijn verbeterd en uitgebreid.

Atrium

Tijdens de eerdere restauratie is de centrale binnenhof voorzien van een overkapping en omgevormd tot bibliotheek. Deze ruimte is door KCAP ‘gereactiveerd’: het lichte, glazen atrium heeft een nieuw leven gekregen als dynamische, levendige plek voor ontmoeting, interactie en uitwisseling en vormt een essentieel knooppunt in de nieuwe routing van het gebouw.

Extra trappen bieden toegang tot de hoger gelegen verdiepingen en het restaurant in het souterrain, terwijl erkers en balkons de visuele relaties tussen de etages onderling en die met het atrium versterken. ”Het atrium, het hart van de Droogbak, vormt letterlijk en figuurlijk het ‘startpunt’ van het transformatieconcept. Het biedt een nieuwe dynamiek en een nieuwe manier van werken, met respect voor de historische architectuur”, verklaart Irma van Oort, partner bij KCAP. “Een perfecte samensmelting van verleden en heden”.

Blikvanger

Een sculpturale geanodiseerd aluminium wenteltrap dient als blikvanger binnen het atrium. Deze trap, die naar de tweede verdieping loopt, is meer dan alleen een verticale verbinding; ze maakt informele ontmoetingen mogelijk en verbindt mini-hubs die zich aan de binnengevel van het gebouw bevinden.

Deze mini-hubs zijn voorzien van glazen skyboxen, die uitkijken op de levendigheid in het atrium. De wenteltrap is een visuele representatie van de transformatie van de Droogbak: een constructieve toevoeging die sociale interactie mogelijk maakt.

Volgens Kobus van der Zwaal, adviseur bij ABT, is de Droogbak door ruimtelijke, functionele en technische aanpassingen getransformeerd naar een eigentijds kantoor, met behoud van de monumentale waarden. “De gebruikers ervaren nu een comfortabele, veilige en inspirerende werkomgeving”.

Interieurontwerp

Het interieurontwerp van Fokkema en Partners bouwt hierop verder door ruimtelijkheid, openheid en intimiteit te creëren, en biedt een eigenzinnige interpretatie van het historische gebouw.

Zo refereert de vormgeving van de architectonische elementen in het atrium losjes aan de neorenaissance binnengevel; de stijlkamers, met hun oorspronkelijke details, zijn door uitgesproken kleurvlakken getransformeerd tot een moderne werkomgeving, terwijl vlakken in een historische okertint de nieuwe doorgangen in de rijk geornamenteerde gangen markeren. De bovenste verdieping, met haar originele houten dakspanten, is zoveel mogelijk vrijgehouden van scheidingswanden en ingericht in verschillende ‘home zones’.

Door deze ruimte te openen wordt de kwaliteit van het monument verder zichtbaar en ontstaat er een weids uitzicht over de stad. “Door het nieuwe interieur biedt de Droogbak een verrassend hedendaagse gebruikerservaring; een ervaring die zijn oorsprong vindt in de statige architectuur en een nieuw perspectief hierop biedt. Zorgvuldig en doordacht is met minimale impact op het monumentale interieur, toch een maximaal effect bereikt,” zegt Laura Atsma, partner bij Fokkema en Partners.

Foto: De gebruikers van De Droogbak in Amsterdam ervaren nu een comfortabele, veilige en inspirerende werkomgeving (foto Bram Vreugdenhil).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.