Heemschut: beeld Monsieur Cannibale naar Rijksmuseum

Bond Heemschut wil dat het beeld van de Efteling-attractie Monsieur Cannibale naar het Rijksmuseum in Amsterdam verhuist. Volgens de erfgoedvereniging is het beeld, en de discussie erover, nu al een belangrijk onderdeel van de recente geschiedenis van Nederland.

De attractie in het park te Kaatsheuvel is deze week gesloten om in 2022 met een ander thema te heropenen. De afgelopen jaren was er veel kritiek op Monsieur Cannibale. Vooral op sociale media stond het vermeende racistische karakter ter discussie.

De attractie bestaat uit een groot aantal kookpotten waarin de bezoekers rondjes draaien om een grote, dikke, bijna naakte, gekleurde man met een pollepel door zijn neus.

‘Logisch’

Volgens Heemschutdirecteur Karel Loeff is opname van het beeld van Monsieur Cannibale in de rijkscollectie om meerdere redenen logisch.

“De Efteling is het A-merk van Nederland op recreatiegebied, zoals het Rijksmuseum dat is voor cultuur en geschiedenis. De maatschappelijke discussie over de attractie en specifiek dit beeld sluiten aan op de aandacht van het museum voor het slavernijverleden en inclusiviteit”.

Volgens Loeff ontzorgt opname van het beeld in de collectie van het Rijks de Efteling en kan de maatschappelijke (inter)nationale discussie rond het onderwerp op de juiste plek en in de juiste context worden geduid en voortgezet. “Het zou raar zijn als dit beeld in het depot van de Efteling zou verdwijnen of vernietigd zou worden”.

Schriftelijk verzoek

Heemschut heeft de Efteling per brief gevraagd het beeld beschikbaar te stellen aan de nationale collectie. Loeff: “Het is belangrijk erfgoed. We moeten het willen nalaten voor de generaties na ons, zodat duidelijk is hoe snel in het Nederland van nu het denken over racisme en het koloniaal denken verandert”.

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.