Heemschut bepleit behoud gietijzeren spoorbrug Enschede

[space height=”HEIGHT”]
brug-in-tukkerland

Heemschut Overijssel vindt het ronduit zonde als de voormalige 19e-eeuwse gietijzeren brug in Enschede verschrot. In een brief aan het stadsbestuur pleit de organisatie voor behoud van het erfgoed en draagt zij alternatieven aan voor plaatsing. Volgens de erfgoedvereniging zijn voor ‘dit waardevolle erfgoed’ diverse mogelijkheden.

Prorail heeft voorgesteld de brug in de fietsroute langs de Euregioweg te plaatsen. Hierdoor kan een ongelijkvloerse kruising aangelegd worden (Euregioweg – spoorlijn Enschede-Gronau). De gemeenteraad moet hier weliswaar over nog besluiten, maar er gaan stemmen op dat een en ander financieel niet aantrekkelijk is. De brug ligt al enige tijd opgeslagen op de plaatselijke gemeentewerf; het Spoorwegmuseum is betrokken bij het zoeken naar een oplossing.

Meer opties

Heemschut suggereert de brug onderdeel te doen zijn van een gepland fietspad van de Eschmarker fietsroute in de omgeving van de Oostweg. “Dat leidt mogelijk tot een bezuiniging”.

Volgens de erfgoedvereniging zou de brug een waardevolle en passende verbinding kunnen zijn tussen de wijk De Laares en de Performance Factory, en de wijk De Bothoven. Aan te leggen over de spoorlijn Enschede-Gronau.

“De gietijzeren brug vormt een stedenbouwkundig ensemble met andere voorbeelden die er nog te vinden zijn van de ontwikkeling die er in die periode langs de spoorlijn heeft plaatsgevonden. (Her)plaatsing van de overspanning sluit aan op het beeld van de renovatie van delen van de voormalige textielindustrie in de Performance Factory en van het winkelcentrum Lage Bothofstraat”, aldus Heemschut.

Hulp aanwezig

Volgens de erfgoedvereniging zijn de door haar aangedragen oplossingsrichtingen ‘het overwegen én bestuderen waard’. Deskundige hulp voor een zorgvuldige afweging is haars inziens o.a. aanwezig bij het Spoorwegmuseum, het Historisch Railvervoer Nederland (HRN), de landelijke koepel museale railvervoerorganisaties en Museum Buurtspoorweg Haaksbergen-Boekelo.

“Ons dringende verzoek is: denk niet direct aan verschrotting van deze historische gietijzeren brug. Vernietiging ervan is immers nooit meer terug te draaien”, aldus de afdeling Overijssel van Heemschut.