Heemschut bepleit monumentenstatus voor Van Gogh-villa

De provinciale commissie Noord-Holland van erfgoedvereniging Heemschut heeft een aanvraag ingediend om de villa aan de Regentesselaan 39 in Bussum te beschermen als monument.

De villa uit 1901, voorzien van een hoeksteen met de inscriptie ‘Van Gogh’, speelde een belangrijke rol in het verhaal hoe kunstenaar Vincent van Gogh wereldberoemd werd.

Heemschut verklaart met de aanvraag te willen zorgen dat dat bijzondere verhaal ook in de toekomst verteld kan blijven worden.

Historie

De villa in Bussum is gebouwd door Jo Bonger die getrouwd was met Theo, broer van Vincent. Zowel de schilder Vincent als broer Theo stierf in 1891. Weduwe Jo van Gogh-Bonger hertrouwde met Johan Cohen Gosschalk.

Al in 1891 verhuisde Jo naar Bussum en wel naar de Koningslaan, waar zij begon met het verkopen van tekeningen en schilderijen van haar overleden zwager. In 1901 lieten Jo en Johan samen de villa aan de Regentesselaan bouwen, waar ze doorging met de verkoop van de schilderijen en het organiseren van verkooptentoonstellingen.

Biografie

Op het ogenblik staat Jo Bonger weer volop in de belangstelling vanwege de recentelijk uitgegeven biografie Alles voor Vincent – het leven van Jo van Gogh-Bonger.

Jo, haar tweede man Johan Cohen Gosschalk en zoon Vincent hebben uiteindelijk slechts van 1901 tot 1904 in het huis aan de Regentesselaan gewoond. Wel bleef de villa nog tot 1978 familiebezit, maar het pand werd verhuurd.

Startcollectie museum

De schilderijen die ingenieur Vincent van Gogh (zoon van Jo) tot zijn dood in 1925 in bezit had, vormden de startcollectie voor het Van Goghmuseum in Amsterdam.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.