Heemschut blij met aanwijzing nieuwe monumenten

VerffabriekMede dankzij een langdurige lobby van Heemschut heeft stadsdeel West van de gemeente Amsterdam besloten 18 objecten te beschermen als gemeentelijk monument. 14 van deze panden waren voor 2010 al in beeld als kandidaat voor de monumentenlijst.

Bureau Monumenten en Archeologie van de gemeente Amsterdam had het toenmalige stadsdeel (Westerpark) geadviseerd de panden te beschermen. Het stadsdeelbestuur besloot echter de gebouwen, waaronder belangrijke woonblokken van architecten als K.P.C. de Bazel en B. de Greef en enkele bijzondere schoolgebouwen, niet aan te wijzen tot monument.

Pleidooi

Sinds 2010 heeft Heemschut diverse malen verzocht de panden toch te beschermen. Monumentenstatus biedt volgens de erfgoedorganisatie immers de meeste garantie voor behoud van een pand.

Na zes jaar heeft dat nu geresulteerd in een positief besluit. Tevens heeft het stadsdeel 4 andere objecten aan de monumentenlijst toegevoegd. Het betreft onder andere een bijzondere fabriek van architect Lau Peters in de Donker Curtiusstraat (foto) en een unieke serie 18-eeuwse huizen aan de Overtoom. Ook deze objecten zijn voorgedragen door Heemschut.

Andere stadsdelen

Ook in de andere stadsdelen van Amsterdam zet Heemschut naar eigen zeggen in op een (beperkte) uitbreiding van de gemeentelijke monumentenlijst. Op het ogenblik lopen er mede op verzoek van de erfgoedorganisatie aanwijzingsprocedures in Centrum, Noord en Oost.

Foto: De aanwijzing betreft onder andere een bijzondere fabriek van architect Lau Peters in de Donker Curtiusstraat en een unieke serie achttiende-eeuwse huizen aan de Overtoom (foto Heemschut).