Heemschut laakt lobby voor bouwen in het groen

Volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) ontkomen we er in Nederland de komende jaren niet aan ook grote delen van het groen te bebouwen om het woningtekort op te lossen. Dat bracht het instituut deze week na eigen onderzoek naar buiten.

Heemschut verzet zich blijkens een persverklaring met kracht tegen die bouwlobby. Onder het motto ‘Laat ons landschap niet zomaar verpesten’ roept de erfgoedvereniging op tot een hard tegengeluid.

Het instituut van de bouwsector constateert in zijn rapport dat niet alle huizen die nodig zijn binnen de bestaande stedelijke contouren gebouwd kunnen worden. Sterker: volgens het EIB is het sneller en effectiever om buiten de stad te bouwen in het groen.

‘Slimme zet’

Directeur Karel Loeff van Heemschut noemt dat ‘een slimme zet’ van het lobby instituut voor de bouw.

“Inpassing op een verantwoorde manier wordt nergens echt toegelicht. Amsterdam Noord buiten de ring mag er aan geloven. In Landschap Waterland ziet het EIB ruimte voor 3.500 woningen. Tijd voor een hard tegengeluid. Laat ons cultuurlandschap niet verpesten met behulp van dit soort economische rapporten”.

Zeer kritisch

Heemschut is zeer kritisch op het EIB-verslag en de lobby van de bouw die de afgelopen weken, mee in het licht van de kabinetsformatie, overuren lijkt te draaien. De erfgoedbeschermers roepen op tot een brede coalitie om een tegengeluid te laten horen.

 

2 thoughts on “Heemschut laakt lobby voor bouwen in het groen

  1. prioriteit voor hergebruik : leegstaande kantoorgebouwen, kerken, winkels…het stikt van de gebouwen
    die hun functie verloren hebben….zo breng je weer leven saaie , lege dorps-en stadscentra

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.