Heemschut naar rechter om sloop Napoleonschuur tegen te houden

De commissie Zeeland van Heemschut is voornemens naar de rechter te stappen in een laatste poging om te voorkomen dat de gemeente Schouwen-Duiveland de Napoleonschuur in Scharendijke sloopt.

De erfgoedvereniging vindt het vreemd dat Schouwen-Duiveland een gemeentelijk monument wil slopen, terwijl een initiatiefgroep het plan heeft de 250-jaar oude schuur te restaureren.

‘Te vervallen’

De gemeente Schouwen-Duiveland stelde vorige week dat de schuur te vervallen is om te redden. Volgens de lokale overheid zou het plan van voor de redding van de schuur niet voldoen aan door de gemeente gestelde voorwaarden. Het zou niet concreet genoeg zijn en er zou vooral te weinig zicht zijn op toekomstige exploitatie.

Heemschut bestrijdt dat. De schuur zou nog wel degelijk opgeknapt en geëxploiteerd kunnen worden.

Stempels of steunpalen

In het reddingsplan staat onder meer dat met behulp van stempels of steunpalen verdere verpaupering moet worden voorkomen. In de opgeknapte schuur zouden vervolgens flexibele werkplekken kunnen komen, met een theetuin.

Heemschut roept de gemeente per brief op de sloop drie maanden uit te stellen en nog een keer in gesprek te gaan met de initiatiefnemers van het reddingsplan. Als de organisatie voor vanmiddag 17.00 uur (dinsdag 18 februari) geen antwoord heeft ontvangen van de gemeente, volgt de stap naar de rechter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.