Heemschut: onderzoek ‘sloop’ rijksmonument Heumen

Heemschut heeft de Gelderse gemeente Heumen gevraagd onderzoek te doen naar het verdwijnen van de rijksmonumentale schuur aan de Vosseneindseweg. Of sprake is van moedwillige sloop is de vraag, maar verwaarlozing staat volgens de erfgoedvereniging vast. Want wat er ook is gebeurd, jarenlang is geen onderhoud gepleegd.

Verval van een rijksmonument is in de Erfgoedwet als strafbaar opgenomen. Elke gemeente heeft de verantwoordelijkheid voor handhaving van de wet. De zorg voor erfgoed behoort daarmee tot haar wettelijke taken.

Onvoldoende

“Dat de schuur in Heumen door de slechte staat is ingestort of moedwillig kaalgeslagen, behoeft daarom nader onderzoek. De reactie van de lokale overheid in dagblad de Gelderlander vinden wij onvoldoende. Wij lezen: ‘Er is volgens de gemeente geen sprake van sloop. Het gebouw was al ingestort, het puin is afgevoerd. Zaak afgedaan”, citeert de erfgoedvereniging de krant in haar brief aan de lokale autoriteiten.

Voor Heemschut is de zaak daar niet mee afgedaan. Is door de gemeente een sloopvergunning verstrekt of is er een sloopmelding binnengekomen?

Recentelijk niet in staat van instorting

De erfgoedvereniging zegt informatie te hebben, dat de schuur recentelijk helemaal niet in een dergelijke staat verkeerde dat instorting te verwachten viel.

“Wij hebben begrepen dat er vanuit betrokken (overheids)instanties bij de gemeente Heumen meerdere malen aandacht is gevraagd voor de zorgwekkende staat van het rijksmonument en dat ook is gewaarschuwd voor moedwillige sloop”, schrijft Heemschut in zijn brief aan het dagelijks bestuur van Heumen, met een afschrift aan de gemeenteraad.

“Verder brengen wij de provincie Gelderland op de hoogte omdat zij de toezichthoudende taak heeft over het uitvoeren van de wettelijke taken”.

Lees ook

https://www.gelderlander.nl/heumen/is-het-rijksmonument-ingestort-of-gesloopt-dat-is-de-vraag~a6cbaeab/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.