Heemschut vraagt bij minister aandacht voor situatie fort bij Velsen

Heemschut is bezorgd over de toekomst van het fort bij Velsen. Het verdedigingswerk is volop in het nieuws is omdat het door voormalige bewoners van het Amsterdamse ADM-terrein is gekraakt. Hierdoor kon het fort voor het eerst in 40 jaar door experts worden bezocht.

Vorig jaar heeft de gemeenteraad van Beverwijk het bestemmingsplan van het fort gewijzigd naar de een-na-zwaarste milieucategorie. Kort daarna is het fort door de particuliere eigenaar te koop gezet.

“Met de rijks- en werelderfgoedstatus in combinatie met milieucategorie 5.2 lijkt een goede toekomst van dit fort uiterst onzeker. Wij vragen ons af op welke wijze een zorgvuldige bestemming die recht doet aan het erfgoed te combineren is met de toegestane industriële bestemming”, aldus de erfgoedvereniging.

Slechte staat

Met medewerking van de krakers konden historici van het documentatiecentrum Stelling van Amsterdam toegang krijgen tot het 19e-eeuwse fort. Daarmee is voor het eerst in 40 jaar de toestand van het fort gedocumenteerd. Dit stuk werelderfgoed blijkt in slechte staat te verkeren. Ook is het bouwwerk aangetast omdat in de jaren ’80 een deel is gesloopt.

Heemschut heeft haar zorgen geuit in een brandbrief aan minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen). In de brief aan de bewindsvrouw, namens Nederland verantwoordelijk voor het werelderfgoed, bepleit de erfgoedvereniging een brede discussie over de toekomst van het fort.

Verdedigingslinie

De Stelling van Amsterdam is een cirkelvormige voormalige verdedigingslinie rond Amsterdam. De Stelling is 135 kilometer lang en bestaat uit 42 forten en 4 batterijen.

De verdedigingslinie werd aangelegd tussen 1880 en 1914 op een afstand van 15 tot 20 kilometer van Amsterdam. De Stelling van Amsterdam is in 1996 opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst.