Ga naar de inhoud

Heemschut vraagt minister hotel Spaander te beschermen

Art Hotel Spaander in Volendam moet in zijn huidige staat behouden blijven, nu de toekomst ervan onzeker is, vindt Heemschut. De erfgoedvereniging heeft verantwoordelijk minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) vrijdag 29 mei gevraagd het gebouw met interieur met spoed te beschermen.

Spaander werd onlangs failliet verklaard. Ook al wordt er gesproken over een doorstart, is het volgens Heemschut onduidelijk hoe die eruit gaat zien.

“Het hotel”, verklaart Heemschutdirecteur Karel Loeff, “herbergt een uitzonderlijke verzameling kunst van Nederlands bekendste vissersdorp aan de voormalige Zuiderzee. Het is ongelooflijk dat gebouw en collectie nog steeds niet beschermd zijn”.

Uniek

Volgens Loeff is Spaander uniek door zijn ensemble, bestaande uit de historische gelagkamer en aangrenzende vertrekken, in combinatie met de collectie kunstwerken die sinds de opening in de 19e eeuw zijn vervaardigd door kunstenaars die in het hotel logeerden.

Omdat het interieur niet beschermd is, kan het door iedereen in losse onderdelen worden verkocht. Heemschut vraagt daarom minister Van Engelshoven van haar bevoegdheid gebruik te maken door het geheel te beschermen via de Erfgoedwet.

Urgent

“Aanwijzing als rijksmonument, verzameling en ensemble maakt dat de erfgoedwaarden van dit historische hotel geborgd zijn. Door het bankroet is dat nu uiterst urgent” , aldus Loeff.

De bewindsvrouw heeft nog niet gereageerd op het verzoek.

3 reacties op “Heemschut vraagt minister hotel Spaander te beschermen”

  1. Wat een goed initiatief. Helemaal mee eens. Hopelijk heeft een volende eigenaar daar ook gevoel voor.

  2. Emanuele Meijer-Karthaus

    Het zou een diep schaamtegevoel opwekken wanneer Spaander voltooid verleden tijd
    zou zijn – een huis met zo veel museale geschiedenis moet’ ingelijst’ blijven en geeft Volendam niet alleen de foto’s in klederdracht als herinnering in een lijstje maar zeker ook het verre verleden waarin het vissersdorp
    met hard werken het hoofd boven water wist te houden.

  3. Hotel Spaander wordt gekenmerkt door haar authentieke karakter. Dit manifesteert zich door haar ontstaan (het faciliteren van kunstenaars met minder middelen) en het daardoor ontstaan van haar rijke, unieke en veelzijdige kunstverzameling.

    Hotel Spaander maakt op haar beurt deel uit van de specifieke ‘Zuiderzee’ en Volendamse architectuur, zowel wat betreft het exterieur als de smaakvolle authentieke inrichting van het interieur.

    Het betreft hier een zeldzaam en uniek onderdeel van het Nederlands erfgoed en alles moet uit de kast worden gehaald om dit ‘Gesamtkunstwerk’ voor Nederland te behouden. Niet alleen voor de Nederlanders maar ook voor al die toeristen die niet alleen zullen smullen van de ontstaansgeschiedenis van Hotel Spaander maar ook van haar karakteristieke bouwwerk en de gezellige en artistieke invulling van haar interieur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.