Meteen naar de inhoud

Heemschut wil behoud van aula school in Deventer

  • 18 juni 2022

Heemschut heeft de gemeente Deventer gevraagd de aula van de voormalige technische school in de Koekstad te behouden. Dit omdat het gebouw een interessant baksteenreliëf van Jo Pessink bevat, dat verloren zal gaan bij sloop van het hele complex. De aula vormt volgens de erfgoedvereniging bovendien een belangrijke entourage voor een betonnen sculptuur van Renate Vincken.

L-vormig

Het L-vormige schoolcomplex uit 1970 –  bestaand uit een theoriegebouw, een gymzaal, een praktijkgebouw en sportvelden – is ontworpen door J.B. Koning HBO en ir. J.C. Rentjes. Tussen de bouwdelen werden de aula en de hoofdingang geplaatst. Alle oorspronkelijke bouwdelen hebben een plat dak bedekt met een grindlaag.

Het bestuur van de school wil het hele complex slopen om een nieuw schoolgebouw te kunnen neerzetten. De gemeente Deventer geeft hiervoor ruimte in een ontwerp bestemmingsplan.

Te rigoureus

Heemschut vindt totale afbraak echter te rigoureus en heeft de lokale overheid daarom voorgesteld in het ontwerp bestemmingsplan en beeldkwaliteitsplan te laten vastleggen dat in ieder geval het aulagedeelte van het schoolgebouw behouden blijft.

In dit bouwdeel komen alle waardevolle elementen van het complex samen en gaat het baksteenreliëf niet verloren. Heemschut vindt ook, dat vanuit het aulagedeelte een nieuw stedenbouwkundig ontwerp voor een nieuwe school gemaakt kan worden. Verder zou de waterpartij van de betonsculptuur hersteld moeten worden.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: