Heilige Nachten lanceert pop up-concept overnachten in een kerk

Heilige Nachten begint met het aanbieden van overnachtingen in kerkgebouwen. Het ‘pop up’ concept beoogt een knusse ‘huiskamer’ te creëren waar mensen kunnen overnachten zonder aantasting van de waarden van de kerk.

Het concept is volgens de initiatiefnemers toepasbaar in leegstaande kerkgebouwen, maar ook in kerken die nog in de eredienst zijn of die daarnaast andere activiteiten hebben.

De bijzondere toevoeging aan het toerisme in Nederland, geeft iedereen uit binnen- en buitenland die dat wil, dé kans een nacht door te brengen in een bijzonder gebouw. Voor een eenmalige ervaring of een moment van bezinning.

Initiatief

Heilige Nachten is een initiatief van Sanne Kiel en Jennemie Stoelhorst. Beiden zijn al jaren actief in de erfgoedsector op het gebied van projectmanagement, marketing en evenementenorganisatie.

Het duo is geïnteresseerd in herbestemming van historische panden en wil met Heilige Nachten een steentje bijdragen aan het maatschappelijke probleem van leegstaande kerkgebouwen. Samen met partner HERMON Erfgoed begint Heilige Nachten dit najaar met het concept in de eerste kerken.

Drieledig

De gasten die ’s nachts de hele kerk voor zichzelf hebben, dragen drieledig bij aan het voortbestaan van de iconische kerkgebouwen en hun verhalen.

1. Een groot deel (40 procent) van de opbrengst vloeit terug naar het kerkgebouw en maakt dus structureel onderdeel uit van de inkomsten. 2. De betrokkenheid bij kerkgebouwen wordt vergroot bij een breder publiek. 3. Het concept geeft eigenaren meer tijd na te denken over de mogelijkheden van hun leegstaande kerkgebouw, terwijl het toch in gebruik is.

Tegenbeweging

Volgens Jennemie Stoelhorst, mede-eigenaar van Heilige Nachten, is het concept geïnspireerd op een Engels model.

“Wij willen ook in Nederland een tegenbeweging maken die de leegloop van kerken in een ander daglicht stelt. Veel kerken zijn mooie imposante gebouwen met een lange geschiedenis. Hoe bijzonder is het om die op deze manier beschikbaar te stellen en ook nog eens ‘s nachts? We zijn trots dat we het concept na hard werken nu mogen lanceren”.

Eerste kerk

De eerste kerk, de Maria Boodschapkerk in Goirle, kan al geboekt worden. Uitbreiding naar andere kerken is volgens Heilige Nachten aan de orde.

Meer informatie, boeken of interesse voor uw eigen kerkgebouw? Neem vrijblijvend contact op met info@heiligenachten.nl / 06-10259679 www.heiligenachten.nl

Foto: De eerste kerk, de Maria Boodschapkerk in Goirle, kan al geboekt worden (foto Roman Robroek).